Studii — March 5, 2024 at 12:17 pm

BCG: Ziua Internațională a Femeii poziționează leadershipul empatic ca fiind mult mai benefic, la locul de muncă, decât cadoul tradițional

by

Proiectul Aristotle al Google de acum un deceniu și un studiu realizat, recent, de Boston Consulting Group (BCG), cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, relevă un aspect crucial pentru mediul de lucru modern: leadershipul empatic. Conform acestui studiu, bazat pe intervievarea a 28.000 de angajați din 16 țări, inclusiv femei din diferite domenii și medii culturale, sentimentul de siguranță psihologică la locul de muncă este fundamental pentru motivare și satisfacție profesională.

Rezultatele studiului arată că femeile care se simt în siguranță, când își exprimă opiniile la locul de muncă, sunt de aproape două ori mai motivate și de 3,4 ori mai apreciate și respectate decât cele care nu beneficiaza de un astfel de mediu. De asemenea, ele se simt de 3,2 ori mai capabile să-și atingă potențialul maxim și se simt de 2,7 ori mai fericite la locul de muncă.

Melanie Seier Larsen_Boston Consulting GroupMelanie Seier Larsen, Managing Director și Partener BCG, subliniază importanța siguranței psihologice pentru retenția și angajamentul forței de muncă feminine. Potrivit declarațiilor sale, organizațiile conduse de lideri empatici sunt mai susceptibile să mențină talentele feminine și să îmbunătățească performanța lor.

Studiul mai evidențiază faptul că femeile care lucrează în medii unde se practică leadershipul empatic au cu 97% mai puține șanse să-și schimbe locul de muncă în decursul unui an. Acest aspect este deosebit de important pentru lucrătorii aparținând minorităților și persoanelor cu dizabilități.

Liderii empatici, conform cercetărilor, nu evită conflictele, ci le abordează constructiv, încurajând dezbaterea și demitizând miturile despre performanță și responsabilitate. Aceștia sunt percepuți ca deschiși și credibili, ceea ce contribuie la creșterea sentimentului de siguranță psihologică în rândul angajaților.

În concluzie, studiul BCG subliniază că, de Ziua Internațională a Femeii, un leadership empatic și o preocupare pentru siguranța psihologică la locul de muncă sunt mai benefice și mai valoroase decât cadourile tradiționale. Această atitudine nu numai că va consolida angajamentul femeilor la locul de muncă, dar contribuie și la creșterea performanței organizaționale și la îmbunătățirea climatului de lucru pentru toți angajații.

Caracteristicile distinctive ale liderilor empatici :

Aceștia își rezervă timp pentru împărtășirea provocărilor și succeselor. Aceasta începe prin a rezerva un timp la începutul ședinței, pentru a crea un spațiu în care angajații să vorbească despre lucrurile pe care le-au învățat și să împărtășească provocările sau succesele recente. De asemenea, un lider empatic vorbește, despre propriile provocări și succese, oferind un mediu sigur pentru angajați.

Efectuează periodic reflecții în echipă. Un lider empatic oferă ocazii pentru reflecție asupra modului în care echipa se comportă și sugerează modalități de îmbunătățire a muncii în echipă.

Sunt deschiși și autentici. Comunică în mod deschis propriile greșeli și lecțiile pe care le-a dobândit cu echipa. Este posibil ca liderii să nu dețină toate răspunsurile, iar împărtășirea acestei realități le dă posibilitatea membrilor echipei să contribuie cu ideile lor, fără teama de a fi judecați sau stânjeniți.

Provoacă și contestă ideile, nu persoanele. În momentul în care oferă feedback, se asigură că criticile se concentrează pe substanța muncii, nu pe persoana care a făcut-o, și se focalizează pe identificarea oportunităților de îmbunătățire a conținutului.

Abordează problemele în mod direct. Angajații ar trebui să se simtă în siguranță atunci când pun la îndoială ideile, politicile și practicile, chiar dacă acest lucru duce la unele conflicte sau dezacorduri. Cultivarea unei culturi care îmbrățișează dezacordul și dezbaterea productivă facilitează o înțelegere și o încredere mai profundă, permițând rezolvarea problemelor, înainte ca acestea să escaladeze.

Contextul cultural este foarte important. Este posibil ca angajații să provină din medii culturale diverse și nu toată lumea se simte la fel de confortabil în a-și împărtăși gândurile și sentimentele. Este esențial să nu se impună deschidere tuturor; mai degrabă se va oferi un mediu de susținere pentru ca ei să poată să devină deschiși, atunci când sunt pregătiți.

Prin angajarea unui leadership empatic pentru a stabili siguranța psihologică, organizațiile formează echipe rezistente, capabile să valorifice creativitatea și perspectivele derivate din voci și perspective diverse. Acest lucru nu numai că sporește inovarea, dar îmbunătățește și performanța financiară, respectând angajamentul de a construi locuri de muncă corecte, echitabile și incluzive, nu doar de Ziua Internațională a Femeii, ci pe termen lung.