Cloud Computing / Edge — March 6, 2024 at 3:13 pm

Managementul și Controlul Costurilor cu serviciile cloud

by

La începutul fiecărui an, odată ce departamentele IT își conturează bugetele, discuțiile despre managementul și controlul costurilor cu serviciile cloud se intensifică în majoritatea companiilor.

2024-cloud-services-costsPotrivit Gartner, cheltuielile pentru cloud cresc cu 20% anual, dar nu toate companiile au aceleași obiective pentru care migrează în cloud. Un număr important (40-50%) aleg cloud computing pentru a-și proteja bugetele IT și pentru a beneficia de un model de cost flexibil și transparent. Multe altele, migrează în cloud pentru un plus de flexibilitate, disponibilitate sau securitate.

Costuri mai mici cu IT-ul

Serviciile de cloud computing au tradițional un sistem de tarifare de tip on-demand/pay per use, care este relativ mai avantajos decât administrarea internă a infrastructurii IT sau a soluțiilor informatice. Atât echipamentele, cât și aplicațiile necesită spațiu, energie, întreținere și actualizări pentru a funcționa, iar în cele din urmă trebuie înlocuite pentru că au devenit depășite moral. Aceste operațiuni generează costuri relativ mari și greu de previzionat de la un an la altul pentru a fi incluse în bugetul IT.

Cloud-ul, pe de altă parte, aduce costuri fixe, lunare sau anuale, precum și posibilitatea de plată doar a resurselor consumate efectiv. Acesta înseamnă că organizațiile își pot dimensiona serviciile pentru cerințele curente și pot aloca resurse suplimentare la cerere atunci când cerințele cresc. Astfel, unul dintre cele mai semnificative beneficii ale migrării în cloud este reducerea cheltuielilor cu infrastructura.

Migrarea în cloud generează, totuși, și o dilemă; pe de o parte, companiile raportează beneficii semnificative (Accenture a constatat că mutarea workload-urilor în cloud duce la economii de 30-40% la nivel de CTO), pe de altă parte, managementul și controlul costurilor cu serviciile cloud este mai complicat decât se așteptau. (49% dintre companiile bazate pe cloud au dificultăți în controlul costurilor cloud, conform Anodot).

Ce include costul serviciilor cloud?

Managementul și controlul costurilor cu serviciile cloud pot fi dificile pentru că există atât de mulți factori care influențează prețurile, nu toți fiind foarte evidenți. Este vorba despre natura serviciile contractate și resursele asociate (putere de calcul, stocare, lățime de bandă), tipul de instanțe (mașini virtuale, containere), modul de calcul al consumului real, volumul de date stocate, facilitățile de scalare automată (creșterea și descreșterea automată a resurselor în funcție de încărcare), etc.

De asemenea, contează și serviciile de suport contractate, nivelul de Service Level Agreement (SLA) aferent sau timpul de răspuns. Disponibilitatea sau suportul garantat prin SLA pot fi mai scumpe. Totuși, nu fiecare instanță cloud necesită un uptime de 99.99% și cu suport telefonic 24/7. Astfel de elemente sunt specifice în general serviciilor IT și generează automat o complexitate inversă și pentru costurile de cloud computing.

Managementul și controlul costurilor cu serviciile cloud

Managementul costurilor este o abordare necesară pentru companiile care utilizează servicii complexe sau de la mai mulți furnizori cloud. Managerii IT se pot lamuri astfel dacă resursele cloud contractate sunt subutilizate sau dacă efectiv plătesc mai mult decât au bugetat.

Abordările practice pentru controlul costurilor includ:

• Stabilirea unor reguli stricte pentru aprobarea oricăror cheltuieli cu serviciile cloud și stabilirea unor bugete fixe atât pentru serviciile utilizate, cât și pentru resursele consumate.
• Optarea, în principal, pentru servicii cloud public de tip on-demand, care permit alocarea flexibilă a puterii de procesare, spațiului de stocare etc.
• Identificarea și eliminarea constantă a resurselor neutilizate, a instanțelor configurate necorespunzător, a capacității rezervate inutil etc.
• Asigurarea vizibilității costurilor facturate pentru a înțelege cât mai bine pentru ce tip de resurse/servicii/proiecte se cheltuie banii.
• Alocarea bugetului și stabilirea unor limite pe echipe și proiecte, pentru ca fiecare entitate să fie responsabilă de serviciile cloud pe care le consumă.
• Alegerea de servicii cloud cu funcționalități automate de scalare, provisionare și alocare a resurselor.
• Solicitarea unor rapoarte de consum la intervale regulate pentru o mai bună înțelegere a istoricului și crearea unor previziuni cât mai corecte.
• Colaborarea mai strânsă între departamentul financiar și cel IT pentru o corelare cât mai bună între cerințe și costuri și operarea în timp util a modificărilor necesare.

De ce este important să gestionezi corect costurile cloud?

Există multe avantaje ale gestionării costurilor cloud, cel mai relevant fiind controlul asupra bugetului IT. Managerii departamentelor tehnice vor avea un plus de transparență asupra modului de consum al serviciilor cloud, în funcție de beneficiarii interni: echipe, proiecte, linii de business etc. Astfel, luarea unor măsuri de scădere a costurilor va deveni mult mai facilă și justificată, deoarece pot fi întrerupte doar acele servicii care nu influențează buna desfășurare a activității, fie că sunt redundante, subutilizate sau pur și simplu neutilizate.

De asemenea, resursele neutilizate pot fi realocate echipelor sau departamentelor care au nevoie pentru a-și accelera proiectele și a genera valoare. Până la urmă, gestionarea costurilor cloud nu ține doar de realizarea de economii, ci mai degrabă de utilizarea inteligentă și eficientă a resurselor contractate și de oferirea utilizatorilor nivelul dorit de performanță.

M247 oferă tuturor clienților un sistem transparent pentru managementul și controlul costurilor cu serviciile cloud. Obiectivul nostru este ca migrarea în cloud să reducă presiunea pe bugetele IT și să devină o sursă de inovație și dezvoltare.

Pentru mai multe informații comerciale despre serviciile M247, contactați-ne la office@m247.com.