Cloud Computing / Edge — March 13, 2024 at 5:32 pm

10 mituri cloud încă existente în România

by

Conform DESI (Indexul European al Digitalizării), în România adoptarea cloud-ului este încă scăzută și este privită cu scepticism de mulți antreprenori. Aceasta se datorează în parte faptului că există încă multe mituri cloud pe care românii le consideră valabile, deși serviciile cloud sunt prezente pe piață de peste 20 de ani.

10-cloud-mythsAm căutat atât pe LinkedIn, cât și pe Softpedia pentru a vedea care sunt cele mai frecvente mituri cloud care apar în discuții, iar rezultatele sunt surprinzătoare. Din fericire, am remarcat că întotdeauna când cineva își exprimă o părere eronată despre ce este cloud-ul sau ce înseamnă serviciile cloud mai exact, există numeroși participanți la discuții care au opinii corecte și oferă explicații valide.

Dar să vedem care sunt cele mai frecvente mituri despre cloud care apar în mediul online local:

• Cloud-ul este doar pentru companii mari/Cloud-ul este doar pentru companii mici și micro: Unul dintre cele mai constante mituri despre cloud, fals atât la nivel tehnologic, cât și comercial. Serviciile cloud, cum ar fi Infrastructura ca Serviciu (IaaS), Platforma ca Serviciu (PaaS) și Software-ul ca Serviciu (SaaS), sunt proiectate să fie scalabile și să se adapteze la nevoile oricărei companii, indiferent de mărimea acesteia. Companiile mari pot profita de flexibilitatea și agilitatea oferite de cloud, pentru că resursele pot fi alocate dinamic și rapid, în funcție de cerințele de lucru. Aceasta înseamnă că vor evita procesele complicate de achiziție, care durează și contribuie la întârzierea proiectelor. Pe de altă parte, companiile mici pot profita de cloud pentru a accesa servicii performante, fără a face investiții costisitoare în echipamente. Plătesc un abonament lunar și utilizează o infrastructură IT pe care altfel nu ar fi putut să o achiziționeze.

• Serviciile cloud nu sunt potrivite pentru proiectele cu finanțare europeană: Mitul apare frecvent în discuțiile asociate unor programe cu finanțare europeană, precum Digitalizare IMM. Este depășit pentru că în ultimii ani, metodologia de lucru s-a schimbat, iar ghidurile utilizatorului din multiple programe menționează serviciile cloud pe lista tehnologiilor eligibile. De cele mai multe ori, aceste proiecte pot include costurile asociate serviciilor cloud pentru întreaga perioadă de durabilitate, care poate fi între 3 și 5 ani.

• Cloud-ul este potrivit doar pentru aplicații secundare, ca email și back-up de documente: Multe opinii considerau în urmă cu mulți ani că mediul cloud nu este potrivit pentru aplicații critice, pentru că depinde de Internet, latență etc. În timp, tehnologiile cloud s-au dovedit atât de fiabile, încât inclusiv organizațiile financiare au migrat în cloud. Cloud-ul poate susține o gamă largă de aplicații, de la cele de bază până la cele complexe și critice pentru afacere. Tehnologiile cloud moderne oferă performanță, scalabilitate și securitate pentru aplicații critice pentru business cum ar fi sistemele ERP (Enterprise Resource Planning), CRM (Customer Relationship Management), plăți online, proiectare 3D etc.

• Nu există furnizori de cloud în România, așa că depinzi de Microsoft, Google sau Amazon: Complet eronat. În România și în alte țări, există mai mulți furnizori de cloud locali și internaționali, care oferă servicii de calitate și adaptate nevoilor locale ale clienților. M247 este cel mai bun exemplu, nu doar că oferim servicii similare cu furnizorii internaționali și același nivel de disponibilitate (Tier 3 – 99.99%), dar avem oferte și prețuri mai competitive, oferind totodată avantajul păstrării datelor la nivel național.

• Cloud-ul nu este sigur: Siguranța în cloud este o preocupare principală pentru mulți clienți, dar furnizorii de cloud investesc masiv în tehnologii de securitate avansate pentru a proteja datele și aplicațiile clienților. Aceste tehnologii includ criptarea datelor, autentificarea cu doi factori, monitorizarea continuă a rețelelor și a aplicațiilor, precum și soluții avansate de detecție și prevenire a amenințărilor. Puține companii românești mijlocii sau chiar mari își pot permite investiții similare în securitate și, mai ales, să aibă o echipă proprie care să gestioneze aceste procese.

• Cloud-ul nu este o soluție pe termen lung pentru că furnizorii se schimbă: Deși piața IT este foarte dinamică, realitatea arată că furnizorii de cloud sunt foarte stabili. Business-ul de cloud implică investiții de milioane în centre de date și infrastructură asociată, iar planurile de afaceri sunt pe termene lungi și foarte lungi. Realitatea ultimilor ani arată că piața de cloud este stabilă atât în Europa, cât și în România, fără incidente semnificative de tip faliment, retragere sau închidere a activității. Mai mult, legislația obligă furnizorii de cloud să permită clienților preluarea datelor și mutarea acestora la un alt furnizor sau pe o infrastructură on-premises. M247 este pe piață din 2000, iar în România din 2015, iar activitatea a crescut constant.

• Este mai ieftin să ții serverele on-premises: Costurile totale deținerii (TCO) infrastructurii on-premises pot fi mai mari decât cele ale serviciilor cloud în multe cazuri, dacă sunt luate în considerare toate costurile asociate, cum ar fi costurile de achiziție a hardware-ului, costurile de mentenanță, costurile de energie și de răcire, precum și costurile ascunse asociate cu gestionarea și securizarea infrastructurii locale. Majoritatea celor care afirmă că în cloud costurile sunt mai mari au, în general, o abordare superficială a costurilor sau ignoră multiple costuri ascunse. Este evident că un furnizor de cloud beneficiază de ceea ce se numește „economie de scară” pentru orice achiziție de tehnologie și chiar de energie.

• Serverele în cloud sunt mai lente pentru că depind de calitatea conexiunii la internet: Unul dintre miturile cloud surprinzătoare pentru România, țara cu cel mai rapid internet din Europa. Pe de o parte, furnizorii de cloud investesc în infrastructuri de rețea puternice și redundante, care asigură performanță și disponibilitate ridicată pentru aplicațiile și datele clienților, iar pe de altă parte, orice companie din România are acces la o conexiune de mare viteză (broadband). Complementar, tehnologiile de optimizare a rețelei, precum și soluțiile de caching și de distribuire a conținutului, contribuie la îmbunătățirea performanței și a latenței pentru utilizatorii finali, indiferent de calitatea conexiunii la internet.

• Cloud-ul înseamnă dependență 100% de furnizor: Cloud-ul poate implica o anumită dependență de furnizor, dar strategiile de portabilitate și de evitare a blocării furnizorului pot minimiza această dependență. Utilizarea arhitecturilor bazate pe standarde deschise și tehnologii interoperabile permite companiilor să își mute datele și aplicațiile între diferiți furnizori de cloud (strategie multicloud), menținând în același timp flexibilitatea și controlul asupra mediului lor IT. Prin urmare, nimeni nu rămâne blocat în cloud.

• Cloud-ul nu îți oferă opțiuni, nu poți alege exact ceea ce ai nevoie: Aceasta s-a întâmplat probabil la începutul industriei cloud. Astăzi, serviciile cloud sunt atât de diversificate încât există cataloage și aplicații de tip marketplace. Indiferent de categorie (IaaS, PaaS, SaaS), oferta este foarte bogată. Spre exemplu, doar la nivel de computing, clienții M247 pot alege dintre șase tipuri de servere dedicate (cu diverse configurații) și alte cinci tipuri de servere outlet, fiecare combinate cu multiple opțiuni de management. Mai mult, la nivel de servicii, oferta se rafinează constant, iar astăzi vorbim despre back-up as a service sau disaster recovery as a service. Utilizatorii pot selecta și configura serviciile și resursele de cloud în funcție de cerințele lor specifice, având acces la o varietate de opțiuni și funcționalități adaptate nevoilor lor de afaceri.

Din discuțiile surprinse în mediul online, aceste mituri despre cloud tind să dispară, pe măsură ce tot mai mulți antreprenori descoperă beneficiile migrării în cloud. Pentru România, o țară cu internet rapid și ieftin și multe IMM-uri care nu își permit nici investiții în echipamente și nici salarii cu personalul IT, migrarea în cloud este singura soluție pentru o digitalizare rapidă și eficientă.

Dacă în acest proces te putem ajuta să ai mai multă încredere în cloud și să îl faci să lucreze pentru afacerea ta, contactează-ne la office@m247.com.