Energie&Utilitati, Servicii IT — March 18, 2024 at 3:48 pm

DATACOR a construit pentru AQUABIS 13 centrale fotovoltaice

by

DATACOR Green Energy a finalizat proiectul pentru AQUABIS, instalând pentru operatorul regional de servicii apă/canalizare panouri fotovoltaice montate la sediul central și în mai multe stații de epurare și tratare din județ. Investiția totală de 14,6 mil. a fost alocată pentru dezvoltarea a 13 centrale fotovoltaice, cu o putere cumulată de 2,5 MWP, finanțarea fiind asigurată din fonduri structurale POIM 2014/2023.

Datacor & Aquabis 2AQUABIS S.A. este principalul furnizor de apă şi servicii de canalizare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. Este o societate de importanță publică, aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. În anul 2023, Aquabis a accesat fonduri europene pentru a instala centrale fotovoltaice la 13 din locațiile sale, cu o putere totală instalată de 2,5MWp.

Provocările proiectului au constat în termenul scurt de implementare și cele 13 locații diferite, fiind necesare implicarea mai multor echipe de instalări și o planificare minuțioasă a proiectului.

„Ne bucurăm că am reușit să găsim soluțiile tehnice pentru acest proiect recent finalizat. Este un proiect local la care ținem foarte mult, un proiect ce a presupus instalarea unor centrale fotovoltaice totalizând peste 2,5 megawați peak, în 13 locații ale Aquabis: stații de tratare, stații de epurare, stații de aducțiune și sediul companiei. A fost un real test pentru noi, atât prin prisma soluțiilor tehnice pe care trebuia să le oferim, cât și a numărului mare de locații, ce trebuiau finalizate într un termen scurt și nu în ultimul rând, prin prisma riscurilor generate de specificul locațiilor“, a declarat Călin Brehar, COO în cadrul Datacor.

În total, au fost instalate 4.652 panouri, cu o putere cumulată de 2,5 MWP, cele mai multe panouri fiind montate în stațiile de epurare și cele de tratare din Bistrița și Beclean, dar și stația de epurare Sângeorz-Băi, stația de epurare Salva, stația de epurare Feldru, stația de epurare Rodna, stația de epurare Lunca Ilvei, stația de epurare Chintelnic, stația de tratare Bistrița-Bârgăului, stația de captare apă Anieș, precum și sediul central al Aquabis.

„A trebuit să găsim soluții potrivite pentru fiecare locație în parte. Am folosit acoperișurile disponibile, dar și suprafețe libere la sol. Cerința AQUABIS a fost de a instala o putere cât mai mare pe suprafețele disponibile, fără a folosi structură instalată prin fixare în sol. Având la dispoziție o amprentă mică la sol, am ales folosirea unei structuri est-vest, având astfel un plus de putere instalată”, a completat Călin Brehar din partea Datacor.

Datacor & Aquabis„Datacor s-a mobilizat pe toate cele 13 locații, și a finalizat cu câteva zile înainte toate lucrările necesare. Pentru acest lucru, putem să îi felicităm, deoarece nu ne așteptam să se termine această lucrare, într-o perioadă atât de de scurtă. Îi felicit pe cei de la Datacor pentru profesionalismul de care au dat dovadă în acest contract cu Aquabisul și de faptul că s-au mobilizat și au finalizat aceste lucrări în termen”, a declarat Ion Șandru, director general Aquabis.

Datacor, unul dintre principalii integratori de sisteme de electrice, telecom și securitate din România, a lansat noua divizie numită Datacor Green Energy, prin care oferă o suită de soluții de energie solară fotovoltaică (PV), pentru a ajuta companiile România să genereze energie regenerabilă pentru propriul consum. Compania asigură, astfel, proiectarea, instalarea și întreținerea completă a sistemelor fotovoltaice, ocupându-se de toate detaliile procesului de instalare a noilor soluții, de la planificare, validarea legală, documentație tehnică, permise, aprobări, implementare și mentenanță.

„Echipa noastră se străduiește să ofere soluții de energie solară personalizate, asigurându-se că acestea răspund pe deplin cerințelor și așteptărilor clienților noștri. Implementarea acestor sisteme nu doar că aduce beneficii imediate în ceea ce privește costurile energetice, dar aceste investiții se amortizează într-un interval de 4 până la 7 ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de nevoile energetice generale”, a explicat Bogdan Bilegan, CEO-ul Datacor„În contextul creșterii semnificative a prețurilor energiei electrice, interesul pentru sursele de energie solară este în continuă creștere. Având în vedere eficiența sporită și scăderea costurilor sistemelor fotovoltaice în ultimii ani, acestea devin tot mai atractive. Prognozăm o creștere exponențială a pieței de energie regenerabilă în următorii ani în România”, a adăugat Bilegan.

De asemenea, Datacor a încheiat mai multe proiecte de succes, cum ar fi cel mai mare parc fotovoltaic destinat unui prosumator din Transilvania pentru Rombat, centrale fotovoltaice pentru Decathlon Ploiești, sediul Karcher București sau Sala Polivalenta Bistrita.

În ceea ce privește planurile de dezvoltare, compania Datacor urmează să-și extindă gama de produse și servicii, anticipând o cerere crescută pentru soluțiile de stocare a energiei. Compania se concentrează și pe dezvoltarea segmentului B2C prin subdivizia Datacor Smarthomes, cu accent pe sectorul rezidențial.