Business — March 26, 2024 at 3:54 pm

Creștere semnificativă a veniturilor și a profitabilității AUSTRIACARD HOLDINGS AG în 2023

by

Finance and money technology background concept of business prosperity and assetAUSTRIACARD HOLDINGS AG (ACAG) înregistrează încă un an cu o creștere semnificativă a veniturilor și a profitabilității:

AC HOLDINGS LOGO Jpeg• în cursul exercițiului financiar 2023, veniturile ajustate* ale Grupului au crescut cu 13,2%, ajungând la 351,3 milioane EUR. Excluzând efectul proiectului special (one-off) pentru alegerile din Kenya din 2022, veniturile comparabile au crescut cu 23,0% sau 65,8 milioane EUR.
• creșterea a fost determinată de performanța semnificativă a soluțiilor pentru cip-uri securizate si plăti, soluțiilor de transformare digitală în Europa Centrală și de Est, precum și de consolidarea activităților poștale românești.
• EBITDA anual ajustat a crescut cu 27,2% și a ajuns la 49,3 milioane EUR, marja fiind de 14,0% față de 12,5% în 2022. Excluzând Kenya, EBITDA a crescut cu 50,6%.
• venitul net anual a crescut cu 220,9% la 17,0 milioane EUR, cu o marjă de 4,8% comparativ cu 1,7% în 2022, datorită performanței operaționale puternice și a ajustărilor substanțial mai puține.

    *Excluzând efectul IAS29 (contabilitatea hiperinflației) cu privire la baza de operațiuni din Turcia, veniturile Grupului raportate în IFRS pe 2023 au fost de 364,6 milioane EUR.

Manolis KONTOS 1CEO-ul Grupului AUSTRIACARD HOLDINGS AG, Manolis Kontos, menționează: „2023 a fost un an remarcabil, de transformare pentru AUSTRIACARD. În luna martie, printr-o fuziune sub INFORM, deja listat în Grecia, acțiunile noastre au fost înscrise atât la bursele din Viena, cât și la Atena, permițând investitorilor să participe la succesul întregului Grup. La jumătatea anului, am continuat cu reorganizarea afacerilor noastre de-a lungul clusterelor geografice, facilitând o expansiune mai rapidă pe noi piețe,  îmbunătățind în același timp vânzările încrucișate și serviciul pentru clienți. În decembrie, am finalizat procesul și refinanțarea la nivel de Grup, asigurându-ne o flexibilitate financiară semnificativă pentru a ne urmări obiectivele de creștere.
Anul trecut a fost un an de creștere puternică atât a veniturilor, cât și a profitabilității. Veniturile ajustate* au crescut cu 13,2%, EBITDA ajustat cu 27,2% și venitul net cu 220,9%. Dacă excludem efectul proiectului alegerilor din Kenya din rezultatele anului 2022, creșterile respective sunt de 23,0%  la venituri și respectiv 50,6% în EBITDA.
Performanța a fost foarte puternică în Europa Centrală și de Est, unde veniturile* ajustate au crescut cu 35,2%, ajungând la 224,6 mil. euro și EBITDA ajustat cu 166,8%, ajungând la 30,3 milioane de euro, susținute de soluțiie pentru cip-uri securizate și plăți, de cele de transformare digitală și de consolidarea activităților poștale românești. În Europa de Vest, și America, veniturile ajustate au rămas stabile la 116,0 mil. euro cu EBITDA corespunzător de 17,9 milioane de euro, afectat în principal de turbulențele băncilor regionale din SUA în al doilea semestru al 2023. Piața americană rămâne o prioritate pentru grup și anticipăm o contribuție puternică în anii următori. În segmentul Turcia, Orientul Mijlociu și Africa, veniturile* ajustate au scăzut cu 3,0%, până la 53,7 milioane EUR, iar EBITDA ajustat a ajuns la 4,9 milioane de euro, corelat cu proiectul alegerilor din Kenya. Excluzand Kenya, veniturile* ajustate au crescut cu 76,0% iar EBITDA corespunzător cu 68,1%. Performanța din Turcia reflectă capacitatea Grupului de a aduce rezultate pe piețele pe care ne concentrăm pentru a ne crește cota de piață.  AUSTRIACARD tocmai a încheiat un an ca companie listată și, pentru a-i recompensa pe acționarii noștri, intenționăm să propunem AGA distribuirea unui dividend de 0,10 EUR pe acțiune.
La final, în numele consiliului de administrație, doresc să-i transmit cele mai calde urări lui Panagiotis Spyropoulos, CEO-ul grupului care pleacă. Panagiotis a jucat un rol esențial, de-a lungul celor 13 ani în care a fost la conducere, în extinderea AUSTRIACARD pe toate axele, acoperirea geografică, dimensiune și profitabilitate. Îi mulțumim pentru munca grea, talent, loialitate și determinare.”