Foto-Video-Audio — April 29, 2024 at 3:22 pm

BANG & OLUFSEN prezintă al doilea model clasic reinterpretat – BEOSYSTEM 9000C

by

Imagine1Bang & Olufsen anunță reinterpretarea unui alt produs emblematic, odată cu lansarea sistemului muzical Beosystem 9000c. Noul sistem include un CD player Beosound 9000 complet revizuit și reintepretat, din anii 1990, alături de difuzoarele moderne Beolab 28, pentru o experiență auditivă intensă.

După succesul recreării modelului Beogram 4000c din 2020, Beosystem 9000c este al doilea proiect din seria produselor clasice readuse la viață, care demonstrează angajamentul Bang & Olufsen față de promisiunea sa de longevitate: „Crearea de produse care pot rezista testului timpului”.

Imagine2„Cu seria noastră Recreated Classics, arătăm modul în care talentul unic Bang & Olufsen în ceea ce privește sunetul, designul și măiestria creează produse circulare, care durează. Vrem să demonstrăm că un produs care primește o a doua viață poate fi la fel de atractiv ca un produs nou și că o piesă de înaltă calitate, cum este Beosound 9000, nu trebuie să aibă o durată finită de folosință”, spune Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product Circularity & Portfolio Planning la Bang & Olufsen.

Acesta continuă: „Pe lângă a ne demonstra angajamentul față de longevitatea produselor, am vrut să sărbătorim renașterea interesului pentru muzica în format fizic, care a avut loc în ultimii ani. Vinilurile și CD-urile au redevenit ceva special, în care oamenii investesc timp și energie pentru a intra în legătură cu muzica și cu artiștii pe care îi iubesc. Designul atemporal și pasiunea pentru muzică sunt, în esență, lucrurile pe care le sărbătorim prin lansarea Beosystem 9000c. Totul este să menținem vii opțiunile de ascultare pentru utilizatori”.

Imagine3Bang & Olufsen a achiziționat 200 de unități ale CD player-ului original Beosound 9000 și le-a returnat în fabrica companiei din Struer, Danemarca –  același loc unde au fost create în 1996. CD playerele au fost dezasamblate și inspectate amănunțit de o echipă de tehnicieni de service calificați, inclusiv mulți dintre cei care au lucrat la Beosound 9000 în anii 1990, folosind mesele originale de atelier. Fiecare componentă a fost curățată și reparată minuțios, iar odată ce au fost inspectate, fiecare Beosound 9000 a fost testat și reglat individual pentru a îndeplini specificațiile stricte Bang & Olufsen.

Reinventat pentru viața contemporană

Bazându-se pe designul inițial al CD player-ului, echipa de design Bang & Olufsen a inversat finisajele negru intens și aluminiu natural ale modelului Beosound 9000. Boxele perfect asortate Beolab 28 sunt o premieră în materie de design, cu lamele în Natural Aluminum pe difuzoare, peste o bază de aluminiu Cosmic Black, combinație care a transformat suprafețele de un negru intens, conferindu-le profunzime și straturi infinite.

Imagine4„Am vrut să îmbunătățim avangardismul grafic al lui Beosound 9000, menținând în același timp integritatea designului inițial. Pentru a face acest lucru, am introdus un finisaj Cosmic Black pe placa din aluminiu din spate, astfel încât CD-urile să iasă și mai mult în evidență, ca niște opere de artă, aceasta fiind intenția de design a lui Lewis. Această decizie a creat un contrast puternic cu aluminiul natural de pe panoul de control, desăvârșind un finisaj îndrăzneț și modern, dar amintind și de  estetica anilor 90 a CD player-ului original”, spune Tiina Kierysch, Head of Design Bang & Olufsen. „Rezultatul este atemporal și arată că, deși cele două produse au fost concepute în decenii diferite, le-am construit o legătură strânsă prin selecția de culori, materiale și finisaje”, continuă ea.

Beosystem 9000c Ilustrează experiența Bang & Olufsen în prelucrarea artizanală a aluminiului. Pentru a obține diferitele finisaje, aluminiul a fost periat, gravat și sablat perlat în fabrica Bang & Olufsen 5 din Struer, Danemarca. Toate elementele din aluminiu ale Beosound 9000 sunt piesele originale care au fost re-prelucrate și re-anodizate pentru a crea o unitate între produse, în ciuda faptului că le despart decenii.

Un star renăscut: Beosound 9000

Beosound 9000 a fost lansat în 1996 ca un sistem muzical diferențiat, cu un schimbător de șase CD-uri cu radio AM/FM încorporat, ce oferea o experiență de redare vizuală într-o perioadă în care acest format muzical era la apogeu.

Imagine5Beosound 9000 a fost proiectat inițial de ilustrul designer industrial David Lewis, care credea în evoluția lentă. Ideologia lui Lewis a fost că orice produs ar trebui să aibă o viață lungă, atât ca atractivitate, cât și ca durabilitate, scoțând produse noi doar atunci când clientul are cu adevărat nevoie de ele. Colaborarea sa lungă și de succes cu Bang & Olufsen s-a datorat filozofiei lor comune privind longevitatea, prin simplificarea tehnologiei pentru a susține idei de design originale.

Elementul cheie pentru Beosound 9000 este ideea de „autovizualitate”, în care funcționalitatea de bază este expusă, astfel încât redarea muzicii să poată fi urmărită și vizual, iar utilizatorul să fie „în contact” cu muzica. Se spune că lui Lewis i-a venit ideea când trecea pe lângă un magazin de discuri din Londra, unde erau așezate șase CD-uri la rând în vitrină. Acest lucru i-a inspirat conceptul de a afișa albumele în linie, în loc să le suprapună și să le ascundă într-o cutie neagră. Cele șase CD-uri vizibile, mișcarea rapidă a clemei CD și capacul din sticlă intră în legătură cu utilizatorul, prezentând tradiția Bang & Olufsen de a stăpâni tehnologia într-un mod inovator, cu un design vizual și o expresie estetică aparte

Momente magice folosind mișcarea mecanică

Imagine1Marca Bang & Olufsen este renumită pentru crearea de momente magice, iar Beosound 9000 conține mai multe mișcări mecanice care surprind și încântă în diferite moduri. Mișcarea liniară a clemei pentru CD-uri este o construcție complexă, care permite o mișcare rapidă și silențioasă între discuri. Se mută de la primul la al șaselea CD, îl reține, înregistrează informațiile și începe redarea în câteva secunde. Cu Beosound 9000 ideea de auto-poziționare nu a fost esențială pentru utilizarea produsului, dar a adăugat un element de magie, astfel încât utilizatorii să poată citi întotdeauna textul de pe CD.

Capacul de sticlă, acționat cu un motor, al Beosound 9000 se deschide și se închide cu aceeași mișcare uniformă, indiferent dacă este așezat, în picioare sau fixat pe perete. Doi senzori optici și un control digital al timpului monitorizează constant capacul care se deschide și se închide în intervalul de timp stabilit de 3,5 – 4,0 secunde.

Transmite orice, oricând

Când este pornit sistemul muzical Beosystem 9000c, cortinele boxelor Beolab 28 se deschid, alunecând ca prin magie. Poziția „cortinelor” indică dacă lățimea fasciculului este în modul narrow sau wide, regizând experiența de ascultare în care modul narrow minimizează reflexiile pe pereți, iar modul wide lărgește zona de ascultare prin difuzarea sunetului în toată camera.

Sistemul muzical vine cu un Beoremote One, care le permite utilizatorilor să-și controleze întreaga configurație, dar poate fi acționat și prin difuzoarele Beolab 28, precum și prin intermediul unui smartphone.

Când utilizatorul se apropie de boxele Beolab 28, se activează interfața fizică de deasupra difuzoarelor, ceea ce face posibilă redarea, sărirea pieselor și controlul volumului. Cu patru butoane favorite, utilizatorii sunt încurajați să adauge posturile de radio preferate prin B&O Radio sau o listă de redare de la serviciul lor de streaming muzical preferat. Conectivitatea wireless se poate face prin Airplay 2, Chromecast și Bluetooth 5.0.

Beosystem 9000c ilustrează angajamentul continuu al Bang & Olufsen de a crea produse atemporale, cu sunet desăvârșit. Readucerea la viață a emblematicului model Beosound 9000, împreună cu interesul renăscut pentru CD-uri oferă un capital cultural iubitorilor de design și muzică de pretutindeni. Puterea nostalgiei pentru produsele trecute și pentru formatele muzicale fizice creează o conexiune emoțională, pentru ca generațiile viitoare să se poată bucura de moștenirea Bang & Olufsen la cea mai înaltă fidelitate.