NEW TECHNOLOGY — May 4, 2024 at 10:26 am

Mituri despre Inteligența Artificială existente în mediul antreprenorial românesc

by

Deoarece mass-media abundă în știri despre Inteligența Artificială, subiectul pătrunde și este dezbătut în mai toate mediile sociale și economice. Această popularizare accelerată generează, de asemenea, o serie de mituri despre Inteligența Artificială, care se regăsesc sub diverse forme înclusiv în mediul antreprenorial românesc.

artificial-intelligence-myths-debunkedUnele persoane se tem de un AI „atotputernic” care va prelua controlul asupra lumii, în timp ce alții consideră că AI-ul nu este altceva decât un cuvânt la modă. Mituri similare au exista și despre cloud computing, iar adevărul se află undeva la mijloc. Am făcut o selecție a celor mai frecvente preconcepții despre Inteligența Artificială, iar lista scurtă arată astfel:

1. Inteligența Artificială reprezintă un pericol pentru omenire

După ce, anul trecut, Elon Musk a lansat avertismentul că „AI-ul este cea mai mare amenințare la adresa umanității”, opinia s-a generalizat. Pentru prima dată în istorie, oamenii se tem că vor fi depășiți de computere în ceea ce privește nivelul de inteligență și că AI-ul va duce la dispariția civilizației umane. Temerea există și în România, iar 59% dintre participanții la sondajul Hotnews „Credeti ca AI-ul reprezintă un pericol?” au răspuns DA, în timp ce doar 25% consideră că reglementările domeniului vor elimina acest risc. Dacă Elon Musk este deja suspectat de interese comerciale și nevoia acută de popularitate, în mediul online românesc cauza principală este lipsa informațiilor corecte și coerente, precum și titlurile „bombă” din mass-media, precum cel din Libertatea „Roboți dotați cu inteligență artificială au declarat că pot conduce lumea mai bine decât oamenii”. Roboții care preiau controlul asupra planetei reprezintă mai degrabă un scenariu de film science-fiction, iar articolul din Libertatea, este doar script menit să atragă atenția jurnaliștilor la un Summit global. Toate analizele arată că riscurile reale asociate AI-ului țin de propagarea unor prejudecăți, discriminare, deepfake și utilizarea tehnologiei în scopuri de cybercrime.

2. Inteligența Artificială a ajuns la același nivel de complexitate cu creierul uman

Chiar dacă supercomputerele care găzduiesc Inteligența Artificială beneficiază de investiții de miliarde de dolari, tehnologia actuală, inclusiv quantum computing, este încă departe de a egala complexitatea creierului uman. Creierul uman conține peste 200 de miliarde de neuroni, iar fiecare neuron se conectează cu până la 10.000 de alte neuroni prin sinapse. Cu toate acestea, o sinapsă nu este ca un switch on-off și poate conține până la 1.000 de switch-uri moleculare. Adăugați faptul că există aproximativ 100 de neurotransmițători care reglează modul în care neuronii comunică, iar nivelul de complexitate este uimitor. Printr-o estimare, un creier uman are mai multe switch-uri decât toată rețeaua globală Internet + Intranet. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că tehnologia disponibilă în prezent nu poate duplica gândirea umană.

3. AI și Machine Learning sunt tehnologii similare

În multe discuții și articole online, Inteligența Artificială (AI) și Învățarea Automată (Machine Learning – ML) sunt considerate similare, în special atunci când se discută despre big data, analiza predictivă, cloud computing și alte teme de transformare digitală. Confuzia este frecventă, deoarece inteligența artificială și învățarea automată sunt strâns legate. Cu toate acestea, aceste tehnologii diferă substanțial. Inteligența artificială este un domeniu extins, care se referă la utilizarea tehnologiei în general pentru a construi mașini și computere care au capacitatea de a imita funcțiile cognitive asociate cu inteligența umană, cum ar fi capacitatea de a vedea, înțelege și răspunde la limbajul vorbit sau scris, de a analiza datele, de a face recomandări și multe altele. Deși inteligența artificială este adesea considerată ca un sistem în sine, este de fapt un set de tehnologii implementate într-un sistem pentru a-l face capabil să raționeze, să învețe și să acționeze pentru a rezolva o problemă complexă. Machine Learning, pe de altă parte, este o subcategorie a inteligenței artificiale și permite unui sistem să învețe și să se îmbunătățească prin experiență. În locul programării explicite, învățarea automată folosește algoritmi pentru a analiza cantități mari de date, a învăța din observații și apoi a lua decizii informate. Algoritmii de învățare automată își îmbunătățesc performanța în timp, pe măsură ce sunt antrenați – expuși la mai multe date.

4. Inteligența Artificială va lăsa oamenii fără locuri de muncă

În mod evident, AI-ul va schimba profund modul în care muncim și trăim, însă orice avans tehnologic a avut efecte similare: motorul cu aburi al lui James Watt (1769), liniile de asamblare ale lui Henry Ford (1913), apariția PC-ului (1974) etc. AI-ul nu este diferit de alte progrese tehnologice și ajută oamenii și procesele de business să devină mai eficiente. Tehnologia a fost mereu o amenințare pentru locurile de muncă și de-a lungul istoriei au dispărut birjarii, centralistele, dactilografele, iar acest proces va continua și pe viitor. AI-ul și roboții vor simplifica unele activități și vor elimina altele, mai ales cele repetitive, dificil de realizat sau riscante. Angajații umani se vor ocupa de activități cu valoare mai mare sau care necesită interacțiune interumană, empatie, emoție, creativitate etc.

5. Inteligența Artificială este o tehnologie scumpă accesibilă doar companiilor mari

Uneori, există percepția că Inteligența Artificială este o tehnologie accesibilă doar companiilor mari, care pot suporta costurile ridicate asociate dezvoltării și implementării acesteia. Cu toate acestea, tendințele recente arată că AI-ul devine din ce în ce mai accesibil și pentru întreprinderile mici și mijlocii, datorită creșterii numărului de soluții și servicii AI livrate din cloud. AI-ul a intrat deja în etapa de democratizare, inclusiv ca utilizare în business. Asistenții virtuali, roboții software, chatboții sunt doar câteva exemple de tehnologii bazate pe AI care sunt disponibile în regim cloud, iar costul lunar este similar unui abonament de telefonie mobilă. Un exemplu elocvent este că tehnologiile din gama AI și Machine Learning sunt cheltuieli eligibile în programe ca Digitalizare IMM dedicate companiilor cu 1 până la 50 de angajați.

Acestea sunt doar câteva mituri despre Inteligența Artificială, cu siguranță ați auzit și altele. Ce am dorit să punctăm este că Inteligența Artificială evoluează rapid și generează schimbări fundamentale în societate și economie. Este firesc să apară înțelegeri greșite și temeri, însă toate aceste mituri despre Inteligența Artificială dispar la cea mai mică analiză obiectivă.