Esential — May 9, 2024 at 3:30 pm

Accesul wireless fix continuă să umple golul crucial de conectivitate

by

Studii recente de pe piața comunicațiilor au arătat că în ultimii doi ani, fibra optică și accesul fără fir fix (FWA) bazat pe rețele 5G sunt cele două tehnologii de bandă largă cu cea mai rapidă creștere în țările pe care le acoperă, iar firma de analiză Tarifica a arătat într-un studiu că în timp ce fibra oferă în continuare viteză și fiabilitate de neegalat, FWA prezintă o alternativă convingătoare – în special în regiunile în care pozarea cablurilor fizice este imposibilă sau costă prohibitiv de mult.

5G FWAÎn cea mai recentă ediție a cercetării sale, Tarifica a folosit Telecom Pricing Intelligence Platform (TPIP) pentru a aduna informații despre planurile FWA și a le compara cu alternativele lor de fibră. De exemplu, cum se compară vitezele și prețurile, ce oferă o valoare mai bună și ce factori ar trebui să ia în considerare cumpărătorii. Concluzia a fost că au existat diferențe regionale și geografice pronunțate.

Privind la SUA, firma de analiză a remarcat că impulsul pentru conectivitate la nivel național a stimulat interesul pentru 5G FWA ca ofertă pentru zonele în care pozarea cablurilor fizice este nepractică. FWA este disponibil de la operatorii AT&T, Verizon și T-Mobile, acesta din urmă neavând o alternativă de fibră. Cercetarea a concluzionat că, deși în SUA 5G FWA are un avantaj în ceea ce privește acoperirea și configurarea simplă plug-and-play, atunci când vine vorba de conectivitate, fibra pare să ofere clienților un raport calitate-preț mai bun.

În comparație cu SUA, Germania – care are dispune de oferte FWA și fibră de la operatorii de rețele mobile O2, Telekom și Vodafone – a prezentat un peisaj mai complicat în analiză. În Germania, planurile FWA vin de obicei cu un plafon lunar de date – spre deosebire de fibră – dar, în timp ce planurile de fibră oferă în general viteze mai mari, planurile FWA s-au remarcat prin flexibilitate. Chiar dacă FWA poate fi o alternativă rentabilă la fibră pentru utilizatorii care caută viteze moderate și alocații de date – în special având în vedere termenii contractuali mai scurti și diversele opțiuni de pachet disponibile – Tarifica a remarcat că, în ciuda flexibilității mai mari a FWA și, în general, a prețurilor mai mici, fibra încă oferă viteze semnificativ mai mari și fără limite de date.

În Franța vecină, a existat mult mai multă claritate cu privire la comparații. Piața a fost definită prin fibra care domnește, FWA jucând un rol de nișă. Planurile de fibră domină în mod fundamental piața franceză, oferind servicii suplimentare incluse și internet de mare viteză cu rate simetrice de încărcare și descărcare. Planurile FWA, în ciuda faptului că oferă o acoperire largă și o instalare ușoară, au rămas în general în urma fibrei în ceea ce privește viteza și valoarea totală. În Franța, fibra poate fi obținută doar ca parte a unui plan triple-play care oferă, de asemenea, apeluri vocale TV și pe linie fixă, iar viteza de încărcare este la fel de rapidă ca viteza de descărcare.

Cântărind concluziile studiului său, Tarifica a declarat că FWA umple un gol crucial în conectivitate, oferind un colac de salvare pentru comunitățile în care infrastructura de fibră nu este disponibilă, iar accesibilitatea planurilor FWA poate oferi o ușurare pentru acești rezidenți obișnuiți cu prețuri mai mari din cauza opțiunilor limitate. Cu toate acestea, analiza a concluzionat că, atunci când ambele opțiuni sunt disponibile, viteza și fiabilitatea superioară a fibrei au oferit o valoare mai mare pentru banii investiţi, făcând-o alegerea preferată.