COMUNICATE — May 23, 2024 at 9:59 am

Plângere la OCDE împotriva OMV depusă de Greenpeace și Fridays for Future

by

Cu doar câteva zile înainte de Adunarea Generală Anuală a OMV, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria depun o plângere la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) împotriva companiei austriece de petrol și gaze OMV.

maxresdefaultAcuzația lor vizează extinderea activității companiei în domeniul gazelor fosile care alimentează criza climatică și amenință cu depășirea limitei critice de 1,5 grade. Unul dintre cele mai mari proiecte de extindere este exploatarea offshore de gaze din perimetrul românesc Neptun Deep din Marea Neagră. Estimările companiei spun că această exploatare va fi activă timp de 20 de ani.

Cele mai recente rapoarte ale ONU și scenariul Net Zero al Agenției Internaționale pentru Energie conturează o imagine clară: nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile. OMV s-a angajat să-și alinieze activitatea la Liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale. Continuând să investească în noi proiecte fosile, OMV ignoră apelurile de a opri extinderea operațiunilor în sectorul de petrol și gaze și contrazice principiul director al OCDE, „acționați cât mai curând posibil și în mod proactiv pentru a evita efectele negative asupra mediului”, susțin organizațiile de mediu în plângerea lor.

„În timp ce fenomenele meteorologice extreme devastează țări din întreaga lume, OMV pompează miliarde de dolari în extinderea operațiunilor de extragere a gazelor fosile care dăunează climei. Avertismentele din partea oamenilor de știință și a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. În plângere arătăm de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie să pună capăt acum noilor proiecte de combustibili fosili”, a declarat Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace Austria.

„Protestăm de ani de zile pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol și gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiții ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur și simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere”, a declarat Jasmin Lang, Fridays for Future Austria.

În plângere, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep. Acesta este un proiect offshore de extracție de gaze fosile realizat de OMV Petrom și Romgaz în largul coastei României. Companiile estimează că exploatarea va începe în 2027. Potrivit calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM), proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul a cât emite România în trei ani. În prezent, autorizațiile de mediu pentru proiect sunt încă în curs de obținere.