NEW TECHNOLOGY — May 30, 2024 at 3:51 pm

Cât de tare afectează AI-ul capitalul uman în IT?

by

Suntem cu toții martorii dezvoltării AI în ultimii ani. Mulți dintre noi am îmbrățișat această tendință, alții suntem încă reticenți și o folosim cu prudență. Sau deloc.

person-using-ai-tool-jobAI-ul este prezent peste tot, de la industria automotive la cea medicală. O regăsim în deosebi și în IT. Însă nu putem să nu ne întrebăm: cât de tare afectează AI-ul capitalul uman în IT? Este o amenințare pentru aceste joburi sau o oportunitate? Descoperă mai multe în rândurile următoare.

Evoluția rolurilor în IT datorită apariției AI

Inteligența artificială a schimbat modul în care lucrează și funcționează domeniul IT. În loc să fie o amenințare, ar trebui cumva privit drept un instrument care îmbunătățește productivitatea și eficacitatea angajaților. Automatizarea sarcinilor repetitive și a celor de rutină îi ajută pe specialiști să se concentreze pe probleme mai complexe și creative totodată. De exemplu, dezvoltatorii de software pot folosi AI pentru a scrie coduri mai eficiente sau pentru a detecta erori. Specialiștii în securitate cibernetică se pot baza pe inteligența artificială pentru a identifica și preveni atacurile cibernetice. Astfel, rolurile tradiționale nu vor fi înlocuite. Ci mai degrabă transformate și îmbunătățite. Desigur, nu va putea prelua în totalitate sarcinile unei persoane. Pentru că îi lipsește natura umană și capacitatea unei persoane de a vedea dincolo de cuvinte. Cel puțin deocamdată.

În ceea ce privește recrutarea și gestionarea capitalului uman, beneficiile AI sunt cât se poate de evidente. Companiile care gestionează un număr mare de angajați pot alege sisteme informatice dedicate, precum HCM, pentru a-și externaliza serviciile care vizează administrarea personalului și calculul salarial. Pentru că un astfel de program poate prelua date complexe, va putea facilita întreaga activitate a domeniului HR.

Oportunități oferite de AI pentru capitalul uman

Deși AI-ul preia anumite sarcini, deschide și noi drumuri și oportunități de carieră. Se poate observa deja o cerere pentru profesioniștii cu competențe în domenii precum machine learning sau ingineria AI. Dezvoltarea și implementarea sistemelor de Inteligență Artificială necesită o nouă generație de experți și specialiști. De asemenea, apar noi poziții, cum ar fi specialiști în big data (analiza datelor), securitatea cibernetică și etica AI.

Este adevărat că automatizarea oferită de AI poate conduce la dispariția anumitor locuri de muncă. Însă, dacă stăm să urmărim istoria, aflăm că fiecare revoluție tehnologică a creat noi locuri de muncă pentru a le înlocui pe cele vechi sau pierdute. Spre exemplu, apariția internetului a dus la crearea unor locuri de muncă în domeniul marketingului digital. Acestea nu doar că nu existau înainte, dar nici măcar nu puteau fi posibile. AI-ul urmează un model similar. Deși anumite poziții din domeniul IA ar putea dispărea sau deveni mai puțin relevante, vor apărea altele noi.