Cloud Computing / Edge — June 19, 2024 at 8:04 am

Crește interesul pentru soluții de securitate cibernetică

by

Atacurile cibernetice tip ransomware (preluarea controlului datelor și cedarea lor în schimbul unei plăți) din perioada post-pandemică și conflictele geopolitice din regiune determină companiile din România să investească în securitatea cibernetică, potrivit GTS Telecom, unul dintre principalii furnizori de servicii de gestionare a datelor. Pentru a veni în întâmpinarea cererii, compania a investit anul trecut 2 milioane de euro în proiecte pentru actualizarea rețelei și a centrelor de date.

Interesul pentru soluții de protecție a datelor este evident în structura cererii GTS Telecom, unde serviciile de securitate cibernetică au fost în top în 2023, urmate de soluțiile cloud și managed services.

Razvan Stoica„Evenimentele răsunătoare post-pandemice din zona ransomware, precum si geoconflictele actuale cresc apetitul pentru servicii de securitate cibernetică. Siguranța datelor este amenințată, așadar estimăm că această tendință va continua. Astfel, pentru anul în curs, serviciile de securitate cibernetică vor rămâne în topul cererii, urmate de cele de integrare și multi cloud”, a declarat Răzvan Stoica, Director General GTS Telecom.

Un alt factor care a susținut cererea de servicii pentru gestionarea datelor în 2023 a fost reprezentat de programele europene pentru finanțarea proiectelor de digitalizare, în special cele dedicate segmentului IMM.

„Impactul acestor programe este notabil. În primul rând, ele au susținut adopția de soluții tehnologice moderne, oferind curaj companiilor să-și asume costurile asociate. Investițiile în tehnologie susțin creșterea productivității și a volumelor de business. De asemenea, aceste programe au o contribuție importantă în educarea pieței. În materie de digitalizare, mai avem mult spațiu de creștere”, precizează Răzvan Stoica.

Investițiile alocate de GTS Telecom în 2023 au vizat extinderea și actualizarea rețelei, dezvoltarea de servicii cloud și montarea de echipamente hardware la sediul clienților.

O altă direcție în dezvoltarea GTS Telecom a fost reducerea consumului de energie, pe toate palierele de business. Pentru a răspunde acestei provocări compania a apelat tot la tehnologie.

„Consumul de electricitate este atent monitorizat și eficientizat în GTS. Investim constant în echipamente eficiente energetic, dar și în optimizarea consumului de carburant sau de resurse interne. Anul trecut am automatizat mai multe procese, reducând necesarul de deplasări și am eficientizat resursele de calcul utilizate intern. Analizăm mereu randamentul acțiunilor noastre”, adaugă Răzvan Stoica.

GTS Telecom a închis anul 2023 cu venituri totale de 38,8 milioane euro și un profit net de 2,4 milioane euro.