Securitate — July 1, 2024 at 1:11 pm

10 măsuri esențiale de igienă cibernetică

by

Măsurile de igienă cibernetică sunt extrem de necesare, indiferent de tipul organizației, fie că vorbim despre multinaționale, IMM-uri, instituții guvernamentale sau chiar spitale. Respectarea unor reguli simple poate zădărnici de multe ori atacuri cibernetice foarte complexe.

10-cyber-hygiebe-best-practicesPotrivit unui raport recent al Microsoft, 99% dintre atacurile cibernetice pot fi prevenite prin implementarea de măsuri de igienă cibernetică de bază. Găsești mai jos zece masuri considerate de echipa M247 esențiale și prezentate în ordinea importanței:

Endpoint Security (Securitatea Dispozitivelor Terminale): Dispozitivele terminale, cum ar fi laptop-urile, smartphone-urile și tabletele, reprezintă punctele de acces vulnerabile pentru atacurile cibernetice. Implementarea unei soluții robuste de securitate la nivel de endpoint este esențială pentru protejarea acestor dispozitive și a datelor lor. Un raport PwC din 2022 arată că aproximativ 19% din totalul angajaților români (doi din zece) lucrează exclusiv în regim de lucru la distanță. Drept urmare, securizarea dispozitivelor finale devine o necesitate. Există numeroase soluții de acest tip. Microsoft Defender for Endpoint, spre exemplu, este o soluție end-to-end multiplatformă, care folosește inteligența artificială pentru securizarea dispozitivelor Windows, macOS, Linux, Android, iOS și IoT.

Zero Trust (Never trust, always verify): Zero Trust este un model de securitate cibernetică care presupune că niciun dispozitiv sau utilizator din rețea nu este implicit de încredere. În esență, acest model respinge ideea convențională că o dată ce o entitate sau un dispozitiv a obținut acces în rețea, este considerat de încredere și poate accesa resursele în mod liber. În schimb, Zero Trust presupune că accesul trebuie acordat și validat în mod continuu, bazat pe identitatea și contextul fiecărui acces. Modelul Zero Trust se bazează pe multiple soluții și tehnologii: autentificare continuă, segmentarea rețelei, gestiunea conturilor privilegiate etc.

Autentificare Multi-Factor (MFA): Autentificarea multi-factor (2FA sau MFA) adaugă un nivel suplimentar de securitate, cerând utilizatorilor să furnizeze mai multe forme de autentificare, cum ar fi parola, un cod unic generat dintr-o aplicație mobilă sau un token hardware. Acest lucru face ca accesul neautorizat să fie mult mai dificil. Experții consider că autentificarea cu factor multiplu ar trebui să fie standard pentru orice acces la resursele digitale ale unei organizații.

Back-up Regulat și Redundanță a Datelor: Realizarea unor back-up-uri regulate și stocarea acestora într-un loc sigur este esențială pentru a asigura recuperarea datelor în caz de pierdere sau atac cibernetic. De asemenea, implementarea redundanței datelor în diverse locații geografice oferă o protecție suplimentară împotriva pierderilor de date. M247 Backup as a Service poate fi alegere simplă și eficientă pentru instaurarea unei politici coerente de back-up.

Single Sign-On (SSO): Utilizarea unei soluții de single sign-on permite utilizatorilor să acceseze mai multe aplicații și servicii cu aceeași autentificare. Aceasta nu numai că îmbunătățește experiența utilizatorului, dar reduce și riscul de compromitere a parolelor.

Aplicarea Patch-urilor și Actualizările de Securitate: Vulnerabilitățile de securitate sunt adesea exploatate de atacatori pentru a pătrunde în sisteme. Prin aplicarea promptă a patch-urilor și a actualizărilor de securitate, companiile pot remedia aceste vulnerabilități și pot reduce riscul de atacuri cibernetice. Atenție la acest capitol, deoarece multe produse software de bază, cu precădere din portofoliul Microsoft rămân periodic fără support ceea ce înseamnă cu nu vor mai beneficia de update-uri de Securitate și devin vulnerabile în fața atacurilor. Spre exemplu, în luna ianuarie 2024 a rămas fără suport un sistem de operare precum Windows Server 2008.

Monitorizarea Continuă a Securității: Implementarea unor soluții de monitorizare continuă a securității ajută la detectarea și răspunsul rapid la amenințările cibernetice în timp real. Aceasta poate include monitorizarea traficului de rețea, analiza logurilor și utilizarea soluțiilor de detecție a intruziunilor.

Educarea și Antrenarea Utilizatorilor: Utilizatorii sunt adesea cea mai vulnerabilă componentă a infrastructurii de securitate. Prin educație și antrenament regulat în privința practicilor de securitate cibernetică, companiile pot reduce riscul de căderi sau compromiteri cauzate de erori umane. Bitdefender atenționează că România a avut parte de cinci ori mai multe atacuri de phishing în 2023 și că multe se propagă datorită neglijenței utilizatorilor. Aceștia trebuie instruiți să nu acceseze linkurile suspecte încorporate în e-mailuri sau să nu deschidă fișiere din e-mailuri suspecte. Recomandăm inclusiv testarea periodică a cunoștințelor și vigilenței angajaților, prin utilizarea unor soluții specifice de Breach and Attack Simulation (BAS).

Criptarea Datelor: Criptarea datelor sensibile este o măsură esențială pentru protejarea acestora în timpul transmiterii și stocării. Utilizarea unor algoritmi de criptare puternici asigură că datele sunt inaccesibile pentru persoanele neautorizate, chiar și în cazul în care sunt interceptate.
Evaluarea și Revizuirea Regulată a Politicilor de Securitate: Riscurile cibernetice evoluează în mod constant, așa că este important ca companiile să-și revizuiască și să-și actualizeze regulat politicile de securitate pentru a se asigura că rămân relevante și eficiente în fața noilor amenințări.

Protejarea infrastructurii IT a utilizatorilor și a datelor companiei în fața amenințărilor cibernetice necesită o abordare cuprinzătoare și proactivă. Nimeni nu poate spune că este 100% securizat, mai ales că amenințările în sine evoluează într-un ritm alert. Adoptarea unor măsuri esențiale de igienă cibernetică poate contribui semnificativ la întărirea securității și la protejarea afacerii împotriva atacurilor cibernetice într-o lume digitală tot mai periculoasă.

Dacă aveți întrebări sau doriți informații suplimentare despre serviciile noastre de securitate cibernetică MSecure, contactați-ne astăzi https://m247.com/ro-ro/servicii/msecure/