Bizpoint — October 28, 2021 at 4:06 pm

Externalizarea IT-ului în creştere

by

Afacerile de tip externalizare IT cunosc o creştere masivă pe măsură ce mapamondul iese de sub constrângerile legate de pandemie, în fruntea lor fiind serviciile bazate pe cloud. Firma de cercetare ISG a publicat recent un raport în care se afirmă că, în trimestrul trei 2021, firmele au cheltuit la nivel global aproape 22 miliarde USD pe servicii IT şi legate de afaceri. Din această cifră, aproape 13,5 miliarde (61%) este reprezentată de contracte cloud-as-a-service, o creştere de peste 6% faţă de cele 55 de procente înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Outsourcing concept illustration.Însă nu doar lucrurile legate de cloud sunt în creştere. Valoarea totală a contractelor de servicii gestionate de la distanţă a crescut cu 40%, atingând un volum de aproape 8,5 miliarde USD.

Conform autorilor raportului, această creştere indică o adevărată mutare structurală a pieţei.

Firmele îşi accelerează strategiile de transformare digitală, îşi modernizează mediile IT moştenite şi trec tot mai mult la cloud.

Ajungând la categoriile diferite de cloud, raportul arată că sumele cheltuite pe soluţii cloud-as-a-service au atins 3,3 miliarde USD, o creştere anuală de aproximativ 60%, contractele IaaS au totalizat 2,4 miliarde USD iar cele SaaS au atins aproape 1 miliard USD.

Pentru restul anului, ISG crede că contractele IaaS şi SaaS vor valora cu un sfert mai mult faţă de 2020, iar serviciile gestionate de la distanţă vor creşte cu 10 la sută.