Securitate — February 7, 2016 at 6:43 pm

Spam-ul de credit

by

istock_000005462145smallExista pericole care se ascund în spatele ofertelor de împrumut trimise ca mesaje spam, în special în cazul în care utilizatorii răspund la acestea.

Organizațiile mici și creditorii privați, care se află adesea în imposibilitatea de a concura la acelaşi nivel cu campaniile de marketing ale marilor bănci multi-naționale recurg adesea la trimiterea de e-mail-uri. Frecvent, aceste mesaje servesc drept acoperire pentru organizații ale căror servicii se dovedesc a fi mult mai costisitoare decât specifică mesajul publicitar.

Escrocheriile obişnuite de pe Internet includ, de asemenea, spam-ul de credit. Cu scopul de a colecta informații despre victimă, acestea pretind că oferă asistenţă pentru obținerea unui împrumut și solicită fie o parolă a sistemului bancar on-line, codul de verificare al cardului, fie pașaportul sau datele de contact ale utilizatorului. Aceste informații pot fi folosite, de exemplu, pentru întocmirea unor documente false.

Instrumentul preferat al creditorilor frauduloşi:
1. Phishing-ul – încercarea de a fura datele financiare ale unui utilizator folosind pagini web false care imită formatul oficial de cerere de la bănci bine-cunoscute.
2. Fişierele malware ataşate care imită formularele de cerere pentru împrumuturi sau contracte de credit aprobate.

Orice răspuns la un e-mail de tip spam, chiar dacă nu menţionează o intenție de a utiliza serviciile oferite în mesajul publicitar, le dă spammerilor certitudinea că adresa de e-mail există într-adevăr și este utilizată în mod activ (unii spammeri trimit mesaje către liste de adrese generate aleatoriu). Drept urmare, numărul de mesaje publicitare trimise la contul de e-mail „expus” va crește semnificativ.

Sfaturile experţilor
• Nu introduceți datele personale pe site-uri care par suspecte;
• Nu completaţi formulare HTML livrate de către expeditori necunoscuți, în special în cazul în care computerul nu este protejat de un program antivirus care poate identifica prompt și bloca link-uri frauduloase;
• Nu furnizaţi datele personale către terțe părți şi nu iniţiaţi corespondența cu privire la aspecte financiare cu „creditori” necunoscuţi;
• Nu rulaţi fișiere executabile şi nu deschideţi fişiere atașate, în special arhive și documente de la expeditori necunoscuți (în cazuri extreme, puteţi face acest lucru doar după ce primiţi un verdict de siguranță de la programul antivirus).

Sursa: Kaspersky Lab