Esential — February 13, 2016 at 8:19 am

O modă impusă de reglementări

by

Recentele decizii luate la nivelul Uniunii Europene privitoare la confidenţialitatea datelor au dus deja la efecte legate de consolidarea anumitor segmente de piaţă, cum este cel al colocării din centrele de date. Adevăratele dimensiuni ale acestui fenomen abia urmează să se vadă începând de anul viitor.

Practic, la nivel european, investiţiile de pe segmentul colocării de echipamente în centrele de date s-au apropiat în acest an de nivelul de 9 miliarde USD. În acelaşi timp, s-a făcut simţită o creştere abruptă a numărului de fuziuni şi achiziţii, în special în al doilea trimestru al anului, pe măsură ce devenea tot mai evidentă decizia care urma să fie luată la nivelul UE privind prelucrarea, stocarea şi utilizarea datelor cu caracter confidenţial de pe teritoriul Uniunii Europene. Creşterea a atins nivelul global de 6% per ansamblul anului 2015.

Cea mai mare achiziţie din sector a avut loc în a doua jumătate a anului, când firma Equinix a oferit 3,6 miliarde USD pentru achiziţionarea TelecityGroup, un furnizor de servicii de colocare. Această ofertă s-a înregistrat în ciuda deciziei luate de Comisia Europeană ca ambele firme să-şi desprindă din ansamblul activităţilor anumite facilităţi de colocare din Londra, Amsterdam şi Frankfurt pentru a fi permisă achiziţia.

În afară de intensificarea achiziţiilor şi fuziunilor, anul 2015 a făcut evidentă creşterea interesului din partea marilor companii web şi de infrastructuri IT de foarte mari dimensiuni pentru deschiderea de centre de date în Europa, în special în zona Londrei, pentru procesarea de date de pe teritoriul Uniunii Europene.

Conform firmelor specializate în cercetarea de piaţă, toate cele de mai sus pot fi perfect exemplificate prin creşterea explozivă a cererii de furnizare de energie electrică către centrele de date. Doar în ultimul trimestru al acestui an, această cerere de energie a însemnat o creştere de la 11MW la 816MW. Un astfel de indicator este important deoarece consumul energetic a preluat treptat locul metrilor pătraţi ocupaţi ca şi metrică preferată de operatorii de colocare pentru a demonstra capacitatea facilităţilor oferite.

de Bogdan Marchidanu