IT support — April 20, 2016 at 7:38 pm

De ce se plateste mentenanta pentru un ERP?

by

Hot key for maintenanceFinalizarea implementarii unui sistem ERP marcheaza trecerea in etapa de exploatare prin semnarea unui contract de mentenanta intre furnizorul aplicatiilor ERP si compania beneficiara. Valoarea mentenantei se esaloneaza lunar si reprezinta un procent din valoarea licentelor vandute in cadrul contractului de baza.

Mentenanta reprezinta o garantie din partea furnizorului privind functionarea la parametrii optimi ai solutiei oferite. Calitatea ridicata a serviciilor de mentenanta creste multumirea clientilor privind solutia implementata in cadrul unei companii. In baza mentenantei, compania are posibilitatea de a avea mereu functionalitati si tehnologie la zi ceea ce duce la imbunatatirea continua a proceselor de lucru si la pastrarea intregii activitati in cadrul centralizat oferit de un ERP, fara a mai recurge la “artificii” din exterior (liste Excel, documente Word, etc).

Ce anume include un contract de mentenanta?

Mentenanta ASiS cuprinde:
– serviciile de suport tehnic online pentru exploatarea corecta a aplicatiilor,
– interventiile in cazul in care aplicatiile functioneaza necorespunzator,
– actualizarile aplicatiilor pentru a corespunde legislatiei in vigoare sau tehnologic (la nivelul stabilit de producator)
– mici instruiri de procese.

In cadrul abonamentului/mentenantei, utilizatorii beneficiaza si de diverse documentatii si manuale pentru utilizarea corecta a sistemului.
Orice alta solicitare din partea beneficiarilor care nu e stipulata in contract se plateste suplimentar. De exemplu, implementarea unor functionalitati noi, dar care exista in cadrul ERP-ului si personalizarea lor depinde de numarul de ore de implementare realizat. Asemanator, dezvoltarea pe specific a unui nou modul care se face prin implicarea departamentului de programare si ulterior a celui de implementare, se calculeaza in functie de gradul de dificultate al proiectului si de numarul de ore de programare si implementare dedicate.
Exista insa situatii in care functionalitatile dezvoltate de producator au un caracter general, iar acestea nu sunt taxate, ci pur si simplu oferite ca parte a unui sistem integrat performant.

Sursa: Alfa Software