Bizpoint — April 20, 2016 at 6:40 pm

O oportunitate mai puţin vizibilă

by

istock_000005082267xsmallUn recent studiu efectuat la scară globală de site-ul specializat HealthITJobs.com, la care au răspuns 700 de respondenţi, a avut ca rezultat principal un element mai puţin vizibil în universul atât de dinamic al activităţii umane curente: anume acela că domeniul sănătăţii ar putea fi unul din cele mai bune locuri de găsit o slujbă IT interesantă. Studiul s-a concentrat pe profesionişti IT, care au fost întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de slujbele lor, de nivelul de beneficii incluse au şi dacă au în intenţie să continue să activeze în domeniul în care activează actualmente.

Ei bine, răspunsul de ansamblu la toate cele trei întrebări a fost un “da” solid. Conform studiului, nu numai că piaţa IT din domeniul sanitar este în plină înflorire, însă ea reprezintă şi o zonă perfectă de activitate pentru profesioniştii care caută o carieră şi beneficii solide de pe urma muncii depuse. Cu toate astea, respondenţii au declarat că există şi “puncte gri” în peisajul muncii din domeniul IT-ului sanitar. Printre acestea se numără faptul că datele de natură medicală sunt supuse unor reglementări dure, ceea ce intensifică la maxim problemele legate de asigurarea securităţii lor, dar şi modificarea cvasi permanentă a politicilor legate de sănătatea public, ceea ce în termeni IT se traduce printr-un singur cuvânt: coşmar.

Pe partea de beneficii, studiul a descoperit că nu este deloc rău să lucrezi la ora actuală ca profesionist IT în domeniul medical. 86% din respondenţi au declarat că primesc asigurări de sănătate cuprinzătoare gratuite, iar 75% dispun de planuri de pensionare bine stabilite (în mod evident, studiul nu a fost defalcat pe ţări, şi nici măcar pe regiuni, aşa că situaţia exactă din România este departe de a fi cunoscută). Aproximativ şapte din zece profesionişti IT din domeniul medical primesc asigurări de viaţă şi de dizabilitate. Alte două treimi beneficiază de conturi de cheltuieli flexibile. Există chiar şi un procent de peste zece la sută care au parte de soluţii de îngrijire a copilului la birou (de tip creşă, grădiniţă etc).

Profesioniştii IT şi-ar dori, însă, beneficii şi mai multe. Cam patru din zece au declarat că le-ar plăcea enorm să poată lucra de acasă, iar 36% dintre ei cred că au dreptul la plată suplimentară pentru orele lucrate peste program. În plus, studiul arată că 32% din respondenţi îşi doresc un program de lucru flexibil. Oarecum surprinzător, doar jumătate din companiile pentru care aceştia lucrează oferă concedii de maternitate, paternitate sau adopţie copii, elemente care sunt socotite beneficii suplimentare căutate de angajaţi.

Peste 80% din profesioniştii IT din domeniul sanitar spun că, în ciuda unor lipsuri certe, precum cele enumerate mai sus, satisfacţia lor legată de locurile de muncă este foarte mare. Iar un procent masiv, de peste 42%, dintre ei declară că sunt foarte satisfăcuţi de carierele lor. Atât de satisfăcuţi, încât nu mai puţin de 89% dintre ei ar recomanda oricând tinerilor să lucreze ca profesionist IT în domeniul sanitar.

În mod evident, se pune întrebarea: de ce par profesioniştii IT din domeniul sanitar atât de mulţumiţi? Conform studiului, 25% din respondenţi declară că ştiu că dispun de posibilitatea de a-şi construi o carieră, în vreme ce 19% declară că există un potenţial “semnificativ” de creştere a veniturilor personale. Alţi 18% din respondenţi spun că au posibilitatea de a se perfecţiona continuu, fapt pe care îl consideră de ajutor în viitorul carierei personale.
În partea mai puţin luminoasă a acestui tablou, 36% din respondenţii la studiu au spus că nu sunt chiar foarte mulţumiţi cu pachetul lor salarial curent. Aproape un sfert dintre ei au declarat că au o “încărcare” excesivă din punct de vedere al muncii, în vreme ce alţi 24% sunt îngrijoraţi în privinţa “politicilor legate de sănătate” pe care le urmează instituţia la care lucrează. Acestea reprezintă, probabil, elemente de definire a unui alt rezultat al studiului. Un procent de peste 50% dintre cei intervievaţi susţin că intenţionează, totuşi, să-şi schimbe locul curent de muncă în viitorul apropiat, iar 31% dintre ei au incertitudini legate de faptul că vor mai rămâne în actualul lor de muncă peste un an de zile.

Ce înseamnă toate astea pentru entităţile angajatoare? Că ele au încă multe lucruri de făcut. Chiar dacă oferă pachete salariale atractive, multe din companiile şi instituţiile de sănătate au de lucru, de pildă, în zona interferenţelor în IT din partea factorului decizional, aspect care împiedică ascensiunea în carieră a profesioniştilor IT. Nu în ultimul rând, mai ales în perspectiva viitorului, poate că nu ar fi deloc rău ca ele să se gândească serios de acum înainte la flexibilizarea programelor de lucru şi chiar la oferirea posibilităţii de lucru de acasă. În fond, în epoca gestionării IT-ului de la distanţă, nu aceasta din urmă ar trebui să fie modalitatea fundamentală de muncă?

de Bogdan Marchidanu