Data Center / Storage — October 6, 2016 at 1:22 pm

Planificarea este cheia mutării serverelor într-un spațiu de colocare

by

Mutarea serverelor într-o zona de colocare poate fi o sarcina grea și riscantă pentru datele găzduite, care pot fi pierdute în timpul tranziției, în timp ce timpii morți pot fi prelungiți de evenimente neprevăzute. Mutarea serverelor în facilități de colocare sau cloud reprezintă totuși un pas important și necesar în contextul noilor evoluții tehnologice.

Colocare Servere
Colocare Servere

Aceste acțiuni sunt unele din cele mai majore evenimente pentru echipele de administratori IT, reprezentând o provocare pentru mulți angajați ai acestui domeniu. Experții cu vechime în IT au realizat o listă care va face viața mai ușoară în timpul mutării serverelor într-un spațiu de colocare, cu întreruperi cât mai scurte și puține.

Etapele pregătitoare ale migrației sunt mai importante decât acțiunea în sine, reprezentând etapele și logistica necesară mutării. In primul rând se determină spațiul necesar pentru mutarea serverelor, ideal fiind mutarea acestora în rack, cablurile rămânând intacte, dar de cele mai multe ori acest lucru nu este posibil datorită faptului că spațiile de colocare au propriile rackuri și cablaje pregătite. Pentru locații cu rackuri pregătite, este clar că distribuirea serverelor va fi alta decât în locația anterioară, necesitând o nouă hartă fizică pentru echipamente. Un avantaj mare îl au serverele virtualizate, care pot rula operațiunile pe un subset al sistemelor, permițând astfel mutarea cu închiderea parțială în timpul deplasării, oferind specialiștilor timpul necesar pentru configurarea și testarea rețelei înainte de re-punerea în serviciu.

Mutarea serverelor înafara spațiului propriu necesită și o creștere a securității, fiind recomandată implementarea unei zone protejată cu firewall în rețeaua gazdă și echiparea acesteia cu toate instrumentele necesare unei securități optime. Acest lucru necesită o planificare a noilor echipamente – switch-uri și routere, care trebuie setate și configurate înainte de punerea în funcțiune a serverelor. Pentru a proteja noua instalare trebuie creată o zona firewalled în rețeaua gazdă. Conectarea și configurarea rețelei și a serverelor trebuie realizată cu alocarea unui manager pentru fiecare operațiune dar și monitorizare continuă a acestora, pentru evitarea problemelor și rezolvarea acestora în mod formal. Detaliile pot fi ușor uitate în cadrul unui proces de o asemenea complexitate.

Aplicațiile care rulează pe servere trebuie mutate către mașini virtuale sau închise înainte ca acestea sa fie deconectate, acest lucru ajutând la o restaurare eficientă a acestora după mutare. Mișcările mai complexe se recomandă să fie administrate cu ajutorul unui manager de resurse utilizat în noua locație. Mutarea serverelor un rack-uri este un proces ușor la prima vedere, dar necesită atenție. Pachetele de cabluri și conexiuni sunt elemente grele care se pot rupe în timpul transportului, necesitând o asigurare și legare până la poziționarea în noua locație. Apoi, se recomandă transportul cu o companie cu experiență în asemenea acțiuni, existând riscul distrugerii unor elemente interioare sensibile, precum conexiunile interne și plăcile PCI-Express care pot ieși din porturi. Transportul nu trebuie să se realizeze pe drumuri proaste sau la viteze prea mari, implicând forțe periculoase asupra echipamentelor. Odată ajunse și descărcate în noua locație, echipamentele trebuie inspectate vizual de admini, inclusiv in interior, pentru a preveni defecțiuni ale conexiunilor sau a sistemelor de răcire.

În momentul punerii în funcțiune a serverelor în noua locație, software-ul automatizat de management a configurației poate salva mult timp, prin construirea noului grup virtual imediat ce serverul a fost pornit.

de Andrei Marian