Analiza — November 24, 2016 at 8:52 pm

Tendinţa către servicii se consolidează

by

istock_000026350515mediumMarii producători de hardware încep să pună accentul din ce în ce mai mult pe soluţii care să îmbine achiziţia de echipamente (domeniul lor fundamental de expertiză) cu serviciile IT. Asta înseamnă o conştientizare, din partea lor, a faptului că piaţa se schimbă radical şi oportunităţile de vânzare devin tot mai fluide şi mai imprevizibile.

Studiile internaţionale legate de tehnologie, care se derulează constant, arată aproape la unison că furnizorii de hardware pentru centrele de date îşi văd profiturile tot mai ameninţate de faptul că firmele se îndreaptă tot mai mult către tehnologii precum virtualizarea, hiperconvergenţa şi cloud-ul public. Iar această tendinţă diminuează bugetele IT alocate serverelor tradiţionale, echipamentelor de stocare date şi celor de reţea.

Conform celui mai recent studiu publicat de firma Technology Business Research, cererea de creştere a agilităţii IT-ului pentru afaceri şi a productivităţii în sânul companiilor îi determină pe cei care cumpără hardware să-şi regândească priorităţile legate de investiţiile în centrele de date. Interesul în tehnologii hiperconvergente, care sunt mai uşor de instalat şi de configurat decât soluţiile tradiţionale, de tip siloz, cuprinzând servere, echipamente de stocare date şi de reţea, este în creştere şi are darul de a genera o schimbare radicală a pieţei centrelor de date.

Analiştii susţin că, într-o proporţie tot mai mare, clienţii adoptă funcţionalităţi de tip software-defined şi servicii pentru fluxuri de lucru critice şi iniţiative de consolideare a centrelor de date. Iar această tendinţă va determina nevoia imperioasă pentru furnizorii de hardware de a-şi modifica rapid modelele de afaceri, de o manieră radicală chiar, pentru a continua să înregistreze profituri pe piaţă.

Concluziile susţinute de această firmă de cercetare a pieţei sunt susţinute şi de unul din marii furnizori de soluţii de infrastructură, VMware. CEO-ul acestei companii, Pat Gelsinger, a afirmat că este foarte posibil ca în anul 2030 operaţiunile IT desfăşurate în cloud-ul public să ajungă la o cotă de 50% din fluxurile totale IT. Până atunci, conform lui Gelsinger, omenirea va opera, din punct de vedere IT, într-un univers de tip cloud hibrid.

O astfel de tendinţă a fost evidenţiată de cifre statistice. În anul 2006, anul lansării Amazon Web Services, proporţia dintre IT-ul tradiţional şi cloud era, la nivel mondial, de 98% contra 2%. În anul 2011, diviziunea dintre IT-ul tradiţional, cloud-ul public şi cel privat ajunsese la 87% versus 7% şi 16%.

Pentru acest an, cifrele arată o proporţie de 73% versus 15% şi 12%. O asemenea evoluţie a îndemnat şeful VMware să afirme că până în anul 2021, 50% din operaţiunile IT la nivel global se vor baza pe cloud public şi privat.

Extrapolând cifrele statistice în previziuni de viitor, în anul 2030 proporţia între cele trei tipuri de funcţionare a IT-ului va ajunge la o diviziune 19% IT tradiţional cu 52% cloud public şi 29% cloud privat. Motivaţia principală, în opinia şefului VMware, constă în adopţia accelerată de către companii a trecerii către transformarea digitală a afacerii.

Faptul că o asemenea proiecţie se referă la anul 2030, ceea ce înseamnă un deceniu şi jumătate de acum încolo, poate fi interpretat şi în altă cheie.

Transformarea către cloud va fi, de fapt, îndelungată şi efectuată cu mari eforturi, iar până atunci fluxurile de lucru critice, cum sunt cele din cadrul tranzacţiilor financiare, de pildă, nu vor fi pregătite pentru operarea în cloud gestionat de terţi, aşa cum este cloud-ul public.

Acest fapt se întâmplă deoarece clienţii încă nu au încredere în cloud-ul public pentru cele mai vitale active deţinute – în principal datele sensibile – iar disponibilitatea şi rapiditatea accesării acestor date nu pot fi încă garantate, în special în zona operatorilor externi, unde situaţia ar putea să nu fie controlată de un profesionist IT, ci să stea sub imperiul forţei majore.