EDUCATIE / JOB — December 14, 2016 at 4:13 pm

Cum influenteaza Sarbatorile piata de munca temporara

by

istock_000005082267xsmallPotrivit Smartree, perioadele de Sărbători aduc o creștere semnificativă a numărului de posturi disponibile pe termen determinat pentru angajații din categoria blue collars, aceștia reprezentând 80% din totalul celor care beneficiază de contracte de muncă temporară la nivelul întregii piețe de profil.

Sărbătorile de Crăciun, Paște și luna martie determină o creștere a numărului de contracte de muncă temporară pe segmentul angajaților blue collars, aceștia fiind solicitati mai ales în orașele mari precum București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Arad, Sibiu sau Constanța, cât și zonele limitrofe ale acestora. De asemenea, angajări pe muncă temporară se realizează și pe segmentul agriculturii, în zone precum Bărăgan.

„Personalul necalificat ocupă 80% din totalul contractelor de muncă temporară, restul fiind atribuite specialiștilor. Dacă în categoria white collars cererea este constantă, pentru blue collars se remarcă fluctuații în perioadele de Sărbători, contractele fiind încheiate pe intervale de la 1 la 6 luni”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Potrivit acesteia, domeniile în care se caută cei mai mulți muncitori nespecializați sunt logistica, agricultura și producția.

Salariul pentru segmentul blue collars poate ajunge și la 4.500 lei net

În ceea ce privește salarizarea pentru angajații din segmentul blue collars, pe contracte de muncă temporară, reprezentații Smartree remarcă faptul că, pentru cei necalificați, remuneararea pornește, în medie, de la 1.200 lei și ajunge de cele mai multe ori la cca. 1.800 lei, suma fiind completată de bonuri de masă. Pe de altă parte, conform grilelor existente în cadrul companiilor, salarizarea muncitorilor calificați poate ajunge și la 4.500 lei/lună.

Cu toate acestea, salariile de bază reprezintă în continuare principala provocare a companiilor de recrutare, întrucât sumele oferite se apropie de venitul minim garantat, iar candidații preferă mai degrabă ajutorul de la stat. În plus, aceștia se tem de lispa unui venit constant pe o perioadă mai lungă de timp. Alte motive care îngreunează procesul de recrutare vizează lipsa personalului calificat, mai ales în industrie, dar și existența unor zone depopulate de forță de muncă.

Raluca Penes, HR Coordinator, Smartree
Raluca Penes, HR Coordinator, Smartree

„Totuși, principalul avantaj al joburilor temporare este posibilitatea celor care nu sunt complet în câmpul muncii – elevi, studenți, etc. – de a obține un venit suplimentar. De altfel, acest tip de contracte îi avantajeză și pe șomerii care caută o soluție de tranziție”, a menționat Raluca Peneș.

De asemenea, susține reprezentanta companiei, pe piața locală sunt foarte puține companii care angajează pe perioadă nedeterminată. Prin comparație însă, în țările din Vesti Europei, munca temporară este o regulă și este foarte mult practicată de către companii.