Esential — February 28, 2017 at 9:37 am

Previziuni îndeplinite

by

Data servers resting on clouds in blue in a cloudy skyTradiţionalul buletin de început de an al CBRE, una din cele mai mari firme de consultanţă imobiliară din lume, confirmă pentru anul 2016 ceea ce se prevedea încă de la sfârşitul lui 2015 în perspectiva unui rezultat de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană la mijlocul anului 2016. Anume că, în combinaţie cu creşterea cererii de servicii cloud, un eventual Brexit va genera o creştere record a cererii de spaţiu de colocare pe teritoriul Uniunii Europene.

În mod tradiţional, CBRE monitorizează cererea şi oferta de spaţii de colocare pe patru pieţe europene majore- Frankfurt, Londra, Amsterdam şi Paris.

Conform ultimului raport emis de firmă anul 2016 a fost confirmat ca fiind unul record pentru spaţii de colocare pe teritoriul european, la sfâşitul lui fiind ocupate spaţii în valoare de 155MW. O asemenea cifră înseamnă dublul spaţiului cerut şi ocupat în cursul anului 2015, şi este considerabil mai mare decât recordul anterior de 78MW înregistrat pentru anul 2008.

Campionul colocării pe teritoriu european a devenit oraşul Amsterdam, în acest oraş fiind ocupate spaţii totalizând 54MW în ultimele 12 luni. Londra a continuat să fie o destinaţie cerută pentru spaţii de colocare, acumulând cereri de spaţii de 49MW anul trecut, însă efectul Brexit s-a remarcat prin creşterile importante înregistrate de Frankfurt, cu 34MW de spaţii ocupate, şi, mai ales, de Paris, cu 17,6MW de spaţii ocupate, această ultimă cifră însemnând o creştere de şapte ori (!) a spaţiului ocupat faţă de 2015.

CBRE atribuie asemenea mutări pe piaţă activităţilor frenetice desfăşurate de furnizorii de cloud în încercarea de a-şi întări prezenţa în centre de date de pe continent. Iar tendinţa va continua, în opinia analiştilor companiei, pe măsură ce cererea de servicii cloud va deveni tot mai mare de la un an la altul. Va fi interesant de văzut, din acest punct de vedere, când va ajunge şi România să figureze într-un astfel de raport extrem de semnificativ pentru tendinţele IT la scară globală.