IT Efficiency / Sustainability — June 21, 2018 at 12:48 pm

Bionic Beaver, cea mai recentă versiune stabilă a Ubuntu

by

ubuntuCea mai recentă versiune a Ubuntu este Ubuntu 18.04 LTS “Bionic Beaver”, care a fost lansată pe 26 aprilie 2018. Canonical lansează noi versiuni stabile ale Ubuntu la fiecare șase luni și versiuni noi de asistență pe termen lung la fiecare doi ani. Versiunea utilizează motorul Linux Kernel 4.15, fiind o versiune cu suport pe termen lung sau “LTS”, ceea ce înseamnă că va fi susținută cu actualizări gratuite de securitate și updateuri timp de cinci ani de la data lansării. Astfel, Canonical îl va susține cu actualizări până în aprilie 2023.

Ubuntu 18.04 “Bionic Beaver” este prima versiune cu suport pe termen lung pentru a elimina desktopul Unity al Ubuntu și a îl înlocui cu GNOME Shell. Acest lucru vine după ce Canonical a renunțat la Ubuntu pentru telefoane și a pus deoparte viziunea de “convergență” pe care o aveau în Ubuntu 17.10.

Ubuntu se concentrează acum pe faptul că este un desktop Linux puternic și stabil, care reunește cel mai bun software Linux. Canonical nu încearcă să reinventeze roata cu proiecte precum Unity 8 și serverul de afișare Mir. Chiar și butoanele ferestrei sunt din nou în colțul din dreapta sus al fiecărei ferestre, în loc de colțul din stânga sus. Acest lucru nu este totuși rău, totuși – GNOME Shell din Ubuntu 18.04 este un sistem de operare desktop foarte facil și ușor de utilizat.

Puteți oricând să faceți upgrade de la o versiune Ubuntu la o versiune ulterioară. De exemplu, puteți actualiza direct de la Ubuntu 17.10 la Ubuntu 18.04 LTS. Dar nu puteți face upgrade de la Ubuntu 16.04 LTS încă, astfel va trebui să așteptați Ubuntu 18.04.1 LTS, care este va fi lansat pe 26 iulie 2018.

Dacă rulați o versiune LTS a Ubuntu și doriți să treceți la o versiune non-LTS sau dacă doriți să faceți upgrade de la Ubuntu 18.04 LTS la Ubuntu 18.10, de exemplu, va trebui să setați Ubuntu pentru a vedea orice nouă versiune, nu doar versiunile de suport pe termen lung.