Analiza — January 9, 2019 at 10:40 am

Capitala României devine un punct atractiv pentru specialiștii din IT și tehnologie

by

Cu salarii mari, costuri reduse de trai și internet de mare viteză, Bucureștiul este o destinație atrăgătoare pentru specialiștii IT care caută un loc de muncă. Deși este posibil ca România să nu fie prima țară care vine în mintea unui specialist care caută un loc de muncă, salariile și costul vieții ar putea face ca orașul să merite o șansă, fiind multe motivele pentru care specialiștii ar opta pentru acest oraș.

Tehnicii IT câștigă până la de cinci ori salariul mediu al țării, un junior începe, de obicei, cu o sumă de 700 € pe lună, în timp ce salariile pentru personalul mai experimentat pot ajunge până la 3.500 €. Închirierea unui apartament cu un dormitor, aproape de centrul orașului, este de aproximativ 350 € pe lună, iar costul vieții poate fi jumătate din cel al Europei de Vest. Un salariu de 2.000 de euro pe lună în București este echivalentul a 6.000 de euro în Londra, luând în considerare chiria în ambele orașe.

Oracle, IBM, Ericsson, Microsoft, SAP, Ubisoft, Gameloft, EA, HP, Ixia și Adobe sunt câteva dintre companiile internaționale de tehnologie cu birouri din București. Astfel, tehnologia este al doilea cel mai important sector al economiei țării după industria automobilelor și reprezintă aproximativ 6% din PIB-ul României.

România are unele dintre cele mai rapide conexiuni la internet din Europa. Pentru doar 8,50 € pe lună, oricine poate obține o viteză de descărcare de până la 1Gbps la domiciliu și o viteză de încărcare de 500Mbps. În ceea ce privește internetul mobil, există 4G chiar și în stațiunile montane și la metrou.

Cybersecurity se numără printre sectoarele tehnologice de vârf la care românii preferă să lucreze: Bucureștiul găzduiește compania Bitdefender, în timp ce Avira și SecureWorks au de asemenea echipe mari de tehnologie. Specialiștii de pe întreg continentul se întâlnesc în fiecare toamnă în timpul DefCamp, una dintre cele mai mari conferințe de securitate din sud-estul Europei.

Start-up-urile cu buget redus pot găsi cu ușurință o casă în România, datorită salariilor mai mici decât cele din Europa de Vest și costurilor de trai la prețuri accesibile. Vector Watch, CyberGhost și UiPath sunt unele dintre cele mai mari companii de succes din acest moment. Cei care participă la conferința anuală „How to Web Startup” se întâlnesc pentru a întâlni fondatori, investitori și entuziaști din Europa de Sud-Est.

Există o gamă largă de spații de colaborare în București, unde atât localnici, cât și străini interesați de birourile de acest tip, unde joacă ping-pong, mâncă pizza împreună și împărtășesc idei. Există întâlniri de pornire și evenimente pentru dezvoltatori, profesioniști de afaceri și reclame care au loc în fiecare zi. TechHub, ImpactHub și ConnectHub sunt cele mai cunoscute spații de colaborare.

Centrul vechi al orașului București are numeroase pub-uri și restaurante la prețuri accesibile. O masă cu trei feluri de mâncare pentru doi la un restaurant normal este mai mică de 30 EUR. Viața de noapte a orașului atrage turiștii care doresc să se distreze. Românii au avut ocazii limitate de a călători în străinătate până în 1989 și sunt cu adevărat dornici să ajute străinii să se bucure de vibrația capitalei. Tinerii din zonă vorbesc engleza, dar contrar credinței populare, ei de obicei nu cunosc limba rusă.

De multe ori, experții IT se pot bucura de o masă la Alt Shift, un restaurant situat în apropiere de Control Club, deschis până la ora 6 dimineața în timpul weekend-ului. Există, de asemenea, One Tech Cafe pentru cei care iubesc eSports și Share Cafe, unde diferite trupe cântă constant. Dacă sunteți pregătit pentru o plimbare cu metroul, mergeți la stația Politehnica, unde fosile preistorice sunt încorporate în pavajul stației.

Specialiștii IT știu cum să petreacă. ZiBand, un grup alcătuit din ingineri și furnizori de servicii de calitate, care lucrează pentru compania locală de software Zitec, a fost lansat în 2014. Eie canta în principal, cover-uri, dar schimbă versurile pentru a include glume despre colegii lor și despre industria de software. “The Hack Song” și “Sweet Home Phoenix Tower” sunt câteva dintre hit-urile interpretate.


România are o rată scăzută a criminalității. De fapt, Bucureștiul este mai sigur decât Londra. Străinii ar trebui, totuși, să fie atenți cu șoferii de taxi, deoarece ar putea să îi suprataxeze. O recomandare mai bună sunt Uber, aplicații de taxi sau metrou (abonamentul lunar nelimitat este de 15 €). Lupta împotriva corupției a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani. Sistemul de sănătate are nevoie de îmbunătățire, dar tehnicienii își pot permite să meargă la clinici și spitale private care costă doar o fracțiune din preț în comparație cu cele din Europa de Vest sau din SUA.