Analiza — February 21, 2019 at 7:54 am

Nume mari se lansează în cursa recrutării digitale

by

Young elegant businessman in office looking at virtual panel. Mixed media

Accenture, unul din cele mai mari nume mondiale din industria serviciilor IT, a anunţat recent că va începe să folosească tehnologii precum realitatea augmentată şi realitatea virtuală pentru a atrage talente cu tot mai multe abilităţi legate de viitor şi pentru a pune la punct procese de recrutare mai inclusive.

Tehnologiile vor face parte din noile practici de recrutare, folosite în toate etapele proceselor, de la aplicare la recrutarea propriu-zisă.
Intenţia declarată este aceea de a folosi tehnologii digitale cât mai aprofundate pentru aflarea cât mai multor abilităţi reale ale candidaţilor fără intervenţia evaluatorilor umani în primele faze ale procesului de recrutare. ,,Practic, o astfel de abordare este menită egalizării de şanse, astfel încât orice candidat să fie evaluat exclusiv pe baza talentelor personale,” a declarat Adrian Love, director de recrutare Accenture. ,,Iar prin folosirea inteligentă a tehnologiei putem oferi o experienţă mai bună candidaţilor în astfel de momente esenţiale pentru ei.”

Diverse studii arată că, în ciuda faptului că diversitatea contribuie la succesul mai mare al companiilor, încă există multe bariere care împiedică femeile şi oamenii cu trecuturi ieşite din comun să facă parte din industria de tehnologie.
Accenture susţine că foloseşte deja aplicaţii software de recrutare pentru descoperirea de talente cu cele mai diferite trecuturi, folosind ştiinţa datelor şi procesele de machine learning pentru a prevedea performanţele candidaţilor după luarea în calcul a circumstanţelor lor personale.

În timpul etapelor de evaluare ale procesului de recrutare, candidaţii vor lua parte la diverse evaluări ghidate de realitatea virtuală. Exemple de astfel de scenarii de evaluare includ decodificarea de hieroglife într-un mormânt egiptean sau efectuarea unui apel tip conferinţă cu un client, fiecare scenariu fiind proiectat pentru aflarea mai multor elemente despre candidat ca persoană, despre abilităţile ei de bază şi despre modurile în care reacţionează în diverse situaţii.

Va fi, de asemenea, folosită o evaluare online holistică de tip realitate augmentată pentru aprecierea mai exactă a abilităţilor cognitive ale candidaţilor, precum şi a unor abilităţi precum interpretarea datelor, lucrul în mod agil şi capacitatea de colaborare. Chiar dacă interviurile personale vor continua să aibă loc, folosirea acestor tehnologii în etapele iniţiale ale procesului de recrutare va
duce la eliminarea unora dintre ,,răspunsurile studiate” pe care oamenii le oferă adesea în cadrul interviurilor formale.