Cloud Computing / Edge — March 5, 2019 at 7:45 am

Abordările pentru produsele de backup variază în funcție de orientarea spre cloud

by

AIFolosirea cloud-ului este o soluție naturală pentru cazurile de utilizare de backup și arhivare, unde marea majoritate a datelor de rezervă intră în categoria datelor secundare. Aceasta nu înseamnă că nu este o zonă importantă sau valoroasă, iar backup-ul rămâne o sarcină esențială pentru departamentele IT.

Cloud-ul ca țintă a fost universal disponibil de câțiva ani, deși nu toți furnizorii au conectori către toți cei trei furnizori de servicii cloud publice mari, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure și Google Cloud Platform (GCP). Pentru unele produse de backup, pregătirea pentru cloud nu se întinde mult mai mult decât stocarea în cloud prin cel mai utilizat protocol S3 al Amazonului și uneori de depozitare pentru Azure Blob. În acest grup putem include CommVault și IBM. Dell EMC Networker și Avamar adaugă capacitatea de backup în cloud prin intermediul propriilor lor produse de backup sau prin produse cu aplicație cloud concentrată. În cazul în care frontierele sunt depășite în furnizarea de backup cloud-cloud, sunt  platforme care oferă posibilitatea de a orchestra protecția datelor într-o varietate de locații on-premise și cloud, cu mențiuni notabile aici fiind Veritas și Veeam.

Dintre furnizorii de produse de backup mai tradiționali, Veritas a adoptat, evident, mesajul multi-cloud și lucrează în mod clar la presupunerea că clienții vor lucra în mai multe medii de tip cloud în plus față de propriile centre de date. NetBackup, ca produs pentru întreprinderi mai dezvoltat, oferă, fără îndoială, un set mai rotunjit de caracteristici decât Backup Exec, și are conectori către numeroși furnizori de cloud public dincolo de cei trei mari furnizori. Platforma NetBackup CloudPoint oferă deduplicarea datelor de la un cap la altul, descoperirea automată și salvarea fără agenți, vizibilitatea datelor în mai multe zone cloud, clasificarea datelor și migrarea datelor către alte zone geografice.

Software-ul complet Backup & Recovery de la Komvault poate proteja datele de la centrul de date enterprise și birourile de la distanță către cloudul AWS prin API-urile S3, precum și pentru a folosi depozitul de cloud pe bază de API S3. Backup-ul poate fi hibrid cu capacitate on-premise sau “all in” cu backup direct la zona cloud. Mediu de rezervă de la Commvault poate folosi cloud-ul public ca țintă de rezervă, în timp ce versiunile de componente ale Commvault sunt disponibile pe piețele celor trei mari furnizori. Oferă deduplicarea totală a datelor și criptarea datelor în timpul transferului dar și la repaus și este, de asemenea, disponibilă ca aparate fizice HyperScale și ca ofertă as-a-service pentru mașinile virtuale, precum și pentru aplicațiile cloud native precum Microsoft Office 365 și Salesforce .

Compania Veeam permite backupul cloud-ului ca o țintă prin Veaam Cloud Connect. Acesta permite adăugarea cloud-ului ca nivel/țintă, cu reducerea și criptarea datelor de la site-urile clienților, cu vizibilitatea completă a locațiilor on-premise și cloud din interfața sa de utilizator. Cele mai recente actualizări ale produselor suitei Veeam s-au concentrat asupra intensificării și migrării datelor la cloud public. Disponibilitatea pachetului Cloud Tier permite setarea automată a datelor pentru stocarea obiectului în spațiul de stocare Amazon S3, stocarea Azure Blob, stocarea obiectului IBM Cloud și alte produse de stocare pe bază de cloud și furnizorii de servicii compatibile S3. În același timp, Cloud Mobility permite migrarea și recuperarea încărcărilor de lucru la bord sau în cloud, în timp ce Direct Restore permite clienților să restaureze datele direct în cloud și să lucreze cu AWS și Microsoft Azure. Veeam a adăugat funcționalitate de backup AWS în cloud-nativ în 2017, odată cu achiziționarea N2WS, și a reîncărcat-o din această versiune ca și Veeam Availability for AWS.

Soluția IBM pentru protecția datelor de lungă durată, fosta IBM Tivoli Storage Manager, permite cloud-ului să fie o destinație de rezervă sau migrare către stocarea obiectului în “zonele de stocare a rezervoarelor de tip cloud”. Obiectivele pot include cloud-ul IBM, al AWS și Microsoft, precum și produse de stocare a obiectelor/cloud-uri de la terțe părți, cum ar fi cele de la Scality, Dell EMC, Huawei și Hitachi. Deduplicarea și criptarea datelor în linie sunt construite, iar informațiile de rezervă pot fi reproduse între serverele IBM Spectrum Protect.

Produsele de backup Dell EMC sunt Networker, destinate clienților de la companii și Avamar pentru segmentul mijlociu. Ambele produse pot utiliza stocarea obiectului public cloud (Amazon și Azure) și cloud-ul privat compatibil S3 ca obiectiv, folosind funcționalitatea Dell EMC Cloud Boost, precum și prin Data Domain Cloud Tier. Networker și Avamar sunt ambele disponibile ca dispozitive de tip cloud pe piețele AWS și Microsoft Azure.