Esential — April 25, 2019 at 11:21 am

Mutări cu efecte anticipate

by

accounting-budget-calculate-3305Gartner a publicat recent un raport în care prevede că nivelul global al cheltuielilor IT va atinge aproape 3.800 miliarde USD în 2019, ceea ce reprezintă o creştere de 1,1% faţă de 2018. În cadrul acestei imagini, însă, Gartner prevede o scădere de aproape 3% a cheltuielilor cu echipamente pentru centre de date, până la nivelul de 204 miliarde USD, ca o consecinţă a scăderii preţurilor medii ale componentelor serverelor.

Confom acestei estimări, cheltuielile cu serverele sunt aşteptate să scadă cu aproape 2%. Şi asta deoarece firmele folosesc tot mai mult serviciile cloud pentru fluxurile proprii de lucru, ceea ce conduce la o mutare în tiparele de cheltuieli: firmele cumpără mai puţine servere, însă furnizorii de cloud public îşi cresc achiziţiile de servere.

Cu toate astea, cum furnizorii de servicii cloud tind să cumpere echipamente mai ieftine în loc de servere de marcă, Gartner prevede o scădere a cheltuielilor globale cu achiziţia de servere. Pe cale de consecinţă, piaţa serverelor va suferi în viitorul apropiat o transformare, de la o piaţă în cea mai mare parte a echipamentelor instalate on-premises la o piaţă a furnizorilor de servicii cloud.

Studiind evoluţia geografică, Gartner afirmă că Statele Unite vor continua să rămână în frunte în privinţa cheltuielilor IT, şi mai ales a cheltuielor în mediul cloud. Creşterea anuală a cheltuielilor cu mediul cloud atinge aici un nivel de 14%. În spatele Statelor Unite se află ţări precum Canada, Marea Britanie şi Australia, care înregistrează rate de creştere a mediilor cloud de 12%. În Europa, pieţe precum Franţa, Germania, Spania şi Italia cresc cu rate anuale între 6 şi 8%, fapt care le face să fie în urma SUA cu o perioadă de timp între cinci şi şapte ani.

Ratele mai mici de creştere din Europa sunt atribuite reglementărilor legate de confidenţialitate şi suveranitatea datelor personale. Pentru restul globului, Gartner estimează o rată de creştere a adopţiei mediilor cloud de doar 4%. Printre motive se numără infrastructura slabă de comunicaţii, în unele cazuri, cum este cel al Indoneziei, sau costurile prohibitive de pătrundere pe piaţă pentru furnizorii de servicii cloud, cum este cazul Japoniei.