Smart City — June 25, 2019 at 7:40 am

Un document util pentru oricine

by

smart buildingIoT Security Foundation (IoTSF) a publicat recent un document care poate fi descărcat gratuit pe tema securizării clădirilor inteligente. Intitulat Can you trust your smart building? Understanding the security issues and why they are important to you, documentul vizează promovarea celor mai bune practici de securitate cibernetică pentru sistemele de management clădiri inteligente, un subiect extrem de actual în era oraşelor care devin tot mai inteligente.

Raportul adresează o gamă largă de părţi posibil interesate care proiectează, alcătuiesc specificaţii, procură, instalează, integrează, validează, operează şi întreţin sisteme de automatizare pentru clădiri. Este vorba în special de proprietari de clădiri, manageri de facilităţi, furnizori de tehnologie, arhitecţi şi instalatori.

Clădirile inteligente sunt tot mai des clasificate drept sisteme Internet of Things (IoT) şi oferă beneficii precum economii la consumul de apă şi energie, condiţii de lucru îmbunătăţite, niveluri mai bune de servicii pentru clienţi, optimizare resurse şi reduceri ale costurilor de întreţinere. Odată cu conectarea tot mai intensă la internet a unor astfel de clădiri, însă, creşte pericolul atacurilor informatice asupra lor, de unde şi importanţa înţelegerii acestor ameninţări şi nevoia de planificare măsuri de siguranţă.

Documentul dezbate mai multe vulnerabilităţi existente şi soluţiile posibile pentru protejarea oamenilor, activelor şi investiţiilor. Mai mult, el ajunge să exploreze responsabilităţile în evoluţie pe care fiecare parte interesată de clădirea inteligentă trebuie să şi le asume din punct de vedere al proiectării, integrării, ocupării şi întreţinerii clădirii pe durata ciclului său de viaţă.

Duncan Purves, principalul autor al documentului a declarat că şi în ipoteza în care nimeni nu este interesat să atace o clădire anume, ar putea exista victime colaterale ale unor astfel de incidente cibernetice. “Este important să înţelegem şi să minimizăm riscurile la adresa locatarilor, personalului, vizitatorilor şi a activelor implicate în astfel de clădiri inteligente, tot mai conectate la universul online,” a spus el.

Documentul oferă îndrumări pentru fiecare parte interesată în clădirile inteligente şi include legături la resurse existente deja. De asemenea, include un îndemn de colaborare mai strânsă cu IoT Security Foundation pentru dezvoltarea unor astfel de îndrumare mai eficiente pe viitor şi pentru extinderea zonei de bune practici în domeniul securităţii pentru clădiri inteligente.