Bizpoint — November 15, 2019 at 7:58 am

Previziuni de revenire a creşterii în 2020

by
Analiza ROI
Analiza ROI

Analiştii Gartner susţin într-un recent raport că după trei ani de declin, cheltuielile IT în regiunea EMEA, din care face parte şi România, vor începe să revină la creştere de anul viitor. Ei anunţă că anul viitor cheltuielile IT din regiune vor ajunge la 798 miliarde USD, ceea ce reprezintă o creştere de 3,4% faţă de acest an.

Nu electronicele de consum vor fi motorul principal al acestei creşteri, deoarece Gartner consideră că acest segment îşi va continua scăderea din ultimii ani. Lipsa de elemente “obligatorii” incluse în produse şi deprecierile valutare de pe piaţă, care antrenează creşterea preţurilor, vor duce la amânarea deciziei consumatorilor de a-şi înnoi portofoliile de produse pentru un alt an.

Segmentul serviciilor de comunicaţii va ajunge la un nivel de “creştere pe termen lung” la finele acestui an, chiar dacă serviciile bazate pe linii fixe îşi vor continua declinul până cel puţin în 2023, atât pe partea de consumatori individuali cât şi pe cea de firme. Cheltuielile cu vocea mobilă sunt prevăzute a rămâne constante, însă cheltuielile cu datele mobile vor creşte anual cu 3-4%, fapt care va face ca segmentul serviciilor de comunicaţii să crească anul viitor.

Dinamica creşterii va fi alimentată în special de zona de software pentru afaceri, cheltuielile din această zonă crescând cu 3,4% în acest an şi cu nu mai puţin de 9,2% anul viitor. În acelaşi timp, servicii precum SaaS vor atinge o creştere de 14% la sfârşitul acestui an şi de aproape 18% în 2020.

Nu în ultimul rând, pe măsură ce nevoia de conformare cu reglementările în vigoare devine o prioritate tot mai mare pentru cele mai multe firme din EMEA, multe dintre acestea achiziţionează noi soluţii de securitate. De aceea, Gartner estimează că cheltuielile cu securitatea vor creşte cu peste 9% în 2019 şi cu alte aproape 9% în 2020.