COMUNICATE — June 17, 2020 at 3:30 pm

Cum a schimbat Inteligența Artificială pokerul pentru totdeauna

by

Milioane de oameni joacă poker online zilnic, iar cei care vor să facă performanță la cel mai înalt nivel caută tot felul de soluții pentru a învăța acest joc fascinant cât mai repede și corect. Evident, cercetătorii s-au gândit să testeze Inteligența Artificială și în acest domeniu, iar rezultatele au fost pe măsura așteptărilor.

imagineLegendarul jucător canadian cu origini române Daniel Negreanu, care a câștigat zeci de milioane de dolari din acest joc, este de părere că pokerul s-a schimbat foarte mult în ultima vreme, și datorită Inteligenței Artificiale sau algoritmilor derivați.

“Jocul de poker, așa cum arăta atunci când am început să-l practic, la finalul anilor ’90, este foarte diferit față de ce vezi astăzi. Inteligența Artificială și diverse programe software vă pot ajuta să descoperiți chestii care, în trecut, le aflai doar prin practică și prin greșelile pe care le făceai. Acum știi clar ce ai de făcut, știi că asta trebuie să faci, iar acest lucru nu era valabil și înainte. Acum, o mulțime de jucători de top de la cel mai înalt nivel se folosesc de asta pentru a-și îmbunătăți jocul”, a afirmat Daniel Negreanu.

Inteligența Artificială este prezentă deja în șah, iar rezultatele au fost extraordinare. În poker, lucrurile sunt însă un pic mai complicate. Asta deoarece la șah numărul mutărilor este întotdeauna limitat și, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, poți calcula întotdeauna mutarea potrivită. În schimb, la poker niciodată nu știi ce cărți are adversarul sau ce cărți mai sunt disponibile. În plus, intervine și partea emoțională. Iar stilul de joc nu este același pentru toată lumea. Unii joacă doar mâinile sigure, în timp ce altora le place riscul sau sunt persoane care adoră să blufeze, in functie de strategia de poker aleasa.

Chiar și așa, în urma cu doar un an, un robot pe nume Pluribus, a atins apogeul Inteligenței Artificiale în poker, reușind să învingă câțiva dintre cei mai buni jucători din lume. Astfel, în primul experiment, fiecare jucător a avut la dispoziție 5.000 de mâini împotriva unor copii ale lui Pluribus, iar robotul a reușit să câștige. Printre cei învinși s-au aflat și Darren Elias, jucătorul cu cele mai multe titluri în turneele mondiale World Poker Tours și Chris “Jesus” Ferguson, câștigător a 6 evenimente WSOP.

Apoi, în al doilea experiment au luat parte 13 jucători profesioniști, cu o vastă experiență și câștiguri impresionante în palmares. Pluribus a jucat împotriva a câte 5 jucători simultan și, după 10 mii de mâini, a obținut victoria.

Pluribus, acest robot care a învins jucători de top din lumea pokerului, a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, în colaborare cu specialiștii din domeniul inteligenței artificiale de la Facebook. Practic, cercetătorii au considerat că, dacă un robot poate învinge jucători de poker, pot fi făcuți pați importanți în așa fel încât Inteligența Artificială să rezolve și alte mari probleme din societate.

Ce este Inteligența Artificială și de ce e importantă pentru noi

Inteligența artificială este un domeniu într-o continuă dezvoltare, prin care cercetătorii încearcă să creeze sisteme, mașini sau roboți care imită inteligența umană pentru a efectua diverse activități. Practic, poate chiar și fără să ne dăm seama, interacționam zilnic cu sisteme derivate din Inteligența Artificială.

Locuințele au început să devină și ele inteligente folosind sisteme de tip Smart Home, multe companii oferă la departamentele cu relații cu clienții boți de chat care utilizează inteligența artificială, iar în industrie roboții sunt tot mai folosiți.

Comisia Europeană a declarat Inteligența Artificială că fiind una dintre prioritățile sale, iar în acest sens a setat ca obiectiv atragerea unor investiții de 20 de miliarde de euro pe an în următorul deceniu la nivelul Uniunii Europene. Din acest motiv, tot mai multe companii din Europa încep să producă roboți pentru servicii personale sau industriali, iar scopul UE este ca peste 25% dintre aceștia să fie produși în statele membre. De asemenea, se intenționează folosirea inteligenței artificiale inclusiv în domenii precum asistența medicală, agricultură, transporturi, energie și administrație publică.

Situația este aceeași și la nivel mondial, nu doar în UE. Astfel, un studiu făcut de Deloitte arată că, până în 2021, la nivel global vor fi cheltuite 57.6 miliarde de dolari pentru Inteligență Artificială și Machine Learning, aproape de cinci ori mai mult decât în 2017.

În plus, inclusiv pentru afaceri, implementarea Inteligenței Artificiale poate reprezenta o gură de oxigen. Conform Harvard Business Review, organizațiile care au început să folosească deja Inteligența Artificială o fac pentru: a detecta și descuraja încălcările securității, a rezolva problemele tehnice ale utilizatorilor și a reduce activitatea de gestionare a producției. Trebuie menționat totuși că scopul Inteligenței Artificiale nu este acela de a înlocui oamenii, ci de a ne face viețile mai ușoare.