Guvernare/Licitatii — July 2, 2020 at 2:06 pm

Noi condiții tehnice pentru transmiterea apelurilor la numărul de urgență 112

by

image004În contextul procesului de modernizare a infrastructurii Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), ANCOM supune consultării publice condițiile tehnice de interconectare pe baza tehnologiei IP între SNUAU și Telekom Romania, operatorul care asigură preluarea apelurilor către 112, potrivit reglementărilor în vigoare. Noul tip de interconectare IP va funcționa în paralel cu soluția actuală de interconectare, fiind asigurată preluarea tuturor apelurilor, indiferent de condițiile tehnice utilizate.

Tehnologia de interconectare a SNUAU

În urma demersurilor inițiate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru modernizarea SNUAU, sistemul informatic centralizat de preluare și dispecerizare a apelurilor către 112 va utiliza o infrastructură bazată pe un nou tip de interconectare, respectiv interconectarea bazată pe tehnologia IP.

Astfel, ANCOM propune redefinirea condițiilor de interconectare între SNUAU și Telekom Romania, prin utilizarea tehnologiei IP, în vederea preluării apelurilor de urgență și a informațiilor de localizare corespunzătoare acestora. De exemplu, interconectarea IP trebuie să fie realizată prin legături de date private și securizate, asigurându-se redundanța atât la nivel fizic, cât și la nivel logic.

Punctele de preluare și dispecerizare a apelurilor de urgență

Proiectul de modernizare a SNUAU prevede, totodată, modernizarea punctelor de preluare și dispecerizare a apelurilor de urgență, cu introducerea unor Centre Naționale 112 care asigură preluarea și procesarea apelurilor de urgență.

În consecință, proiectul de decizie al ANCOM prevede amplasarea punctelor de interconectare bazate pe tehnologia IP în cadrul Centrelor Naționale 112 din București, Brașov și Sibiu. Astfel, în situația în care cel puțin un Centru Național 112 nu este funcțional, va fi asigurata rerutarea automata a traficului catre centrele disponibile. De asemenea, fiecare interfata a echipamentelor de interconectare IP va asigura o capacitate de 1 Gbit/s, iar fiecare punct de interconectare va asigura transportul traficului la nivel național pentru minim 1500 sesiuni (apeluri) simultane și procesarea a minim 200 de sesiuni (apeluri) pe secundă.

Legislație

Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, ANCOM analizeaza si stabileste conditiile tehnice si economice referitoare la realizarea comunicatiilor catre Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta.

Procesul de consultare publică

Proiectul de Decizie ANCOM pentru modificarea și completarea Deciziei președintelui Autorității Naționale pentru Comunicații nr. 1.023/2008 privind realizarea comunicațiilor către Sistemul național unic pentru apeluri de urgență poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 10.07.2020, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.