Internet/Telecom, IoT powered by ALLIED TELESIS — July 31, 2020 at 1:11 pm

Data Journey: de la colectarea datelor la Business Intelligence

by

Internetul lucrurilor stă la baza procesului de automatizare și de digitalizare a marilor companii. 44% dintre liderii IT* spun că datele analiticele, primite în timp real prin automatizarea proceselor, vor fi critice pentru business în următorii 5 ani. De la flote de mașini autonome, ce comunică între ele pentru a circula în siguranță, până la linii de producție automatizate ori orașe inteligente, tehnologiile IoT sunt pariul pentru un viitor interconectat.

Toate aceste obiecte inteligente, aflate în rețea, generează un întreg flux de date ce poate fi tradus în rezultate concrete, măsurabile, cum ar fi optimizarea proceselor și a capacității echipamentelor folosite, scăderea numărului de erori și incidente ori definirea numărul de resurse umane necesare.

La Orange Business Services susținem companiile din mediul public și privat cu soluții IT&C personalizate, pentru fiecare etapă a data journey-ului lor. Colectăm, transportăm, protejăm, stocăm, procesăm și analizăm datele pe care companiile le generează, pentru ca acestea să fie folosite eficient. Avem expertiză internațională în conectivitate și în integrarea sistemelor de-a lungul întregului lanț valoric digital. Punem la dispoziția clienților noștri rețele și tehnologii de ultimă generație, servicii cloud, servicii de mobilitate inteligentă și securitate cibernetică, dar și soluții de analiză și raportare, ce folosesc algoritmi de machine learning și inteligența artificială pentru optimizarea procesului de luare a deciziilor de business.

Macheta Data JourneyConectivitate continuă pentru aplicațiile de afaceri

Rețele precum 5G și LoRaWAN sau LTE-M vor coexista în următorii ani, pentru a oferi o infrastructură complexă de conectivitate, adaptată diverselor scenarii de business.

Dacă 5G oferă noi posibilități când vine vorba despre transfer mare de date necesar, spre exemplu, pentru camerele video sau pentru comunicarea cu alte dispozitive IoT așa cum arată scenariile pentru automobile autonome, rețelele Low-Power Wide-Area (LPWA) sunt alternativa ideală pentru un transfer mic de date bidirecțional. Rețelele LPWA au un consum redus de energie, o acoperire mare, de până la 15-20 km, și pot conecta senzori sau dispozitive aflate uneori pe stâlpi sau în subsoluri. Orange Business Services implementează două tipuri de rețele LPWA: LoRaWAN și LTE-M.

În Iași, existența unei rețele de transmisii radio de tip LoRaWAN permite conectarea senzorilor pentru măsurarea calității aerului din oraș. Dacă înainte aceste informații erau transmise prin stații meteo, astăzi locuitorii din mediul urban pot ști care sunt zonele cele mai puțin poluate. Acesta este un exemplu concret de utilizare a tehnologiei în folosul cetățenilor care au copii sau afecțiuni respiratorii și nu numai.

florin-popa-orange-romania “Tehnologia este, înainte de toate, un instrument prin care ne îmbunătățim calitatea vieții, devenim mai eficienți energetic și, pe termen lung, reducem pierderile și costurile. De exemplu, datele pe care le obținem prin proiectele de măsurare a calității aerului, implementate cu infrastructura de comunicații LoRaWAN®, ne ajută să conștientizăm problema poluării în marile orașe și chiar să identificăm sursele acesteia. În același timp, monitorizarea și controlul consumului de apă ori ale rețelei de iluminat public, prin senzori conectați la LoRaWAN®, dau posibilitatea companiilor de utilități să gestioneze mai bine fluxurile de consum, necesarul de echipamente ori resurse umane aducând, prin scăderea pierderilor, economii în buget”, spune Florin Popa, Director Business to Business Orange România.

Fie că e vorba despre gestionarea infrastructurii de apă sau de iluminat public pentru un oraș ori de managementul resurselor unei fabrici, rețelele LPWA au costuri reduse de implementare și de mentenanță. În același timp, acestea stau la baza automatizării orașelor inteligente și a proceselor de producție.

Pentru un business de neoprit, securitatea datelor este esențială

Sistemele IoT presupun conectarea unui univers complex de dispozitive, ce transferă între ele orice tip de informație pătrunde în rețea. Securizarea datelor devine un element vital al unui sistem sănătos de data management.

În prezent, există o diferență semnificativă între volumul de date generat zilnic ce necesită protecție și volumul de date cu adevărat protejat. Acest decalaj se va mări. Până în 2025, 90% dintre datele existente în sfera digitală mondială vor avea nevoie de protecție, dar numai jumătate dintre acestea vor beneficia de protecție în conformitate cu natura lor**.

Business Internet Security de la Orange Business Services răspunde perfect nevoilor de securitate ale oricărui business. Cu ajutorul acestui serviciu, traficul de date tranzitează infrastructura din centrele de date Orange și este curățat de viruși, malware și semnături malițioase înainte să ajungă în rețeaua companiei.

Strategiile puternice au în spate Business Intelligence

Live Objects este o platformă securizată care acoperă principalele funcționalități necesare unui proiect de tip IoT, ce gestionează dispozitivele conectate și analizează datele colectate. Live Objects este o soluție multiprotocol, fiind astfel compatibilă cu diferite tehnologii de comunicații, de la 2G/3G/4G, la cele dedicate senzorilor IoT, de tipul LTE-M sau LoRaWAN.

Platforma permite integrarea rapidă de noi dispozitive și folosirea cu ușurință a datelor culese de acestea, necesare pentru aplicațiile de afaceri. Datele colectate prin dispozitivele conectate pot fi vizualizate și procesate atât în dashboard-ul Live Objects, cât și în aplicațiile partenerilor, prin intermediul API-urilor.

În funcție de nevoi, se pooate obține o analiză a profilurilor de clienți, sau rapoarte de activitate pe fluxuri operaționale, pe baza cărora se eficientizează alocarea de resurse. Dispozitivele pot fi monitorizate pentru a primi alerte în timp real despre starea de funcționare a echipamentelor, sau rapoarte de uzură pentru componentele din liniile de producție. Toate aceste date pot fi obținute prin procese simple și soluții ușor de folosit, puse la dispoziție de un partener cu experiență în valorizarea datelor, precum Orange Business Services.

Întreaga gamă de soluții IT&C pentru valorizarea datelor este disponibilă pe orange.ro/business.


*”Serving the 5G powered business – Insights for service providers to capture the enterprise digitalization opportunity” – Studiu Ericsson, ianuarie 2020

**Data Age 2025 Report, un studiu IDC sponsorizat de Seagate