NEW TECHNOLOGY — September 24, 2020 at 9:32 am

Utilizarea informațiilor digitale în centrul capacităților militare

by

army„Manevra Informațională” este strategia de informare a Armatei Britanice, un proiect implementat în toate activitățile armatei, de la câmpul de luptă la cazarmă. Directorul de informații al Armatei Britanice, general-maior Jonathan Cole, vorbește despre modul de implementare și utilizare a acestei strategii.

 „Armata britanică recunoaște importanța centralizării informațiilor în tot ceea ce face. Ne creăm un avantaj informațional, și astfel, ne depășim adversarii.”

Acesta este modul în care generalul-maior Jonathan Cole  caracterizează o revoluție informațională pe care a condus-o în forțele armate britanice în ultimul deceniu. Este o revoluție care atinge toate aspectele activităților armatei, de la centrul de comandă, operațiuni de trupe, informații și securitate până la recrutare și integrare cu mai multe forțe militare.

Un plan central al acestei este o strategie de informare cunoscută sub numele de Information Maneuver. După cum a subliniat Cole într-un discurs adresat personalului apărării și partenerilor comerciali la Londra în martie 2020, „Information Maneuver implică utilizarea informațiilor în toate formele sale pentru a înțelege mediul de operare mai bine decât oricine altcineva și, ulterior, pentru a profita la maximum de acest avantaj. Combinată cu abilitățile de luptă ale forței de manevră la sol și aeriene, această abordare este concepută pentru a preveni, disloca și perturba adversarii, cu efecte atât virtuale, cât și fizice.”

Manevra informațională depinde de multe forme de integrare a sistemelor, proceselor și oamenilor. „Este un proiect comun, aliniat cu capabilitățile din domeniile cibernetic, spațial, maritim și aerian și face parte dintr-o abordare a întregului guvern cu alte servicii și departamente care joacă roluri cheie în executarea sa.”

Orchestrarea informațiilor din diferite surse permite Armatei să profite de oportunități pe măsură ce apar, întrucât reunește date de la mai multe divizii – război electronic, supraveghere, recunoaștere, contrainteligență, sisteme de comunicații și informații și activități de influență.

Și efectul este jocul final. „Ca termen militar, manevra este utilizată pentru a descrie mișcarea și efectul. Într-o manevră la sol, aceasta ar putea însemna să vă mutați soldații de la A la B și să oferiți putere de foc”, spune Cole. Cu un efect anticipat, dar care nu mai este limitat la un sistem de arme, spune el. Poate fi rezultatul desfășurării tehnologiei digitale și informaționale alături de sau ca alternativă la armament fizic. „Datele sunt acum sângele armatei britanice”.

Cinci piloni susțin manevra informațională: informații, IT, securitate, activitate cibernetică și informațională. Inteligența și IT sunt în mod clar activități centrale, dar, în mod interesant, spațiul cibernetic și securitatea sunt păstrate ca piloni separați. ca recunoaștere a faptului că războiul cibernetic și desfășurarea armelor digitale sunt distincte de activitățile de securitate menite să protejeze organizația și resursa sa principală, soldații – toți cei 79.620 personal activ și 29.980 personal de rezervă.

Rolul ultimului pilon, Activitatea informațională, s-a concretizat abia în 2015 odată cu formarea Brigăzii 77 a Armatei, care (printre alte activități) se bazează pe canale de informare, cum ar fi social media, pentru a „adapta comportamentele forțelor oponente și adversarilor”. În timpul crizei coronavirusului, de exemplu, a fost implicată în combaterea fluxurilor de dezinformare care apăreau pe rețelele sociale, o mare parte din afara Marii Britanii.

„Informațiile au fost o parte critică a tuturor armatelor de-a lungul istoriei. Diferența acum este bogăția de date disponibile și de tehnologia utilizată”, spune Cole. „Punctul comun al celor dinci piloni este utilizarea datelor; acestea sunt acum sângele armatei britanice”.

British-ArmyComandanții care au văzut acțiuni în Afganistan și Irak sau în misiunile NATO și ONU în Estonia, Sudan și Mali, au devenit pionierii platformelor de date, precum platforma de analiză bazată pe cloud Hydra a Armatei. „Au învățat că informațiile digitale sunt esențiale pentru protecția soldaților lor și pentru îndeplinirea misiunii”, spune el.

Mai aproape de casă, Hydra a fost, de asemenea, un instrument important în planificarea răspunsului de susținere al armatei la pandemia Covid-19 în momentul în care a lovit Marea Britanie.

Forțe integrate
Informația, desigur, este doar jumătate din rolul lui Cole. În calitate de CIO al Armatei Britanice, el este, de asemenea, responsabil pentru furnizarea platformei de servicii de informații ale Armatei. Influența sa se extinde, de asemenea, în sus: se află în consiliul executiv al armatei britanice și este responsabil de conducerea transformării digitale în mai multe zone ale forțelor armate britanice.
Cole a lucrat îndeaproape cu colegii săi din Royal Navy și Royal Air Force pentru a realiza o integrare mai profundă condusă de tehnologie între aceste forțe, Ministerul Apărării (MoD) și agențiile și aliații externi.

MoD, de exemplu, dezvoltă o platformă centrală de apărare bazată pe cloud, care va oferi tuturor serviciilor militare posibilitatea de a-și raționaliza centrele de date și de a dezvolta aplicații. În timp ce fiecare forță va continua să inoveze în jurul tehnologiilor „specifice mediului lor, integrarea este mult mai rapidă datorită exploziei de tehnologie și date”.

Așa cum Forțele Armate Britanice se îndreaptă către un viitor integrat mai digital, există încă o nevoie vitală de a coopera cu armatele altor aliați europeni și globali, subliniază Cole. „NATO se află în centrul doctrinei militare britanice, așa că ne asigurăm că produsele și serviciile noastre sunt internaționale prin design”, spune Cole. Echipele de tehnologie lucrează la standarde de interoperabilitate, atât în cod, cât și în misiuni de instruire, cu exerciții recente care implică colaborarea cu armata SUA din Texas și prin programe de schimb cu forțele olandeze, germane și franceze.

Implementarea digitală
Cole citează câteva exemple primare de capabilități pe care organizația sa le-a furnizat armatei în ultima vreme – servicii care se căsătoresc adesea cu tehnologii specializate, partenere și de consum adaptate.

Unul este un upgrade major la sistemul de comunicații pe teren al Armatei, cunoscut sub numele de Bowman. Bowman este folosit de luptătorii din prima linie a armatei pentru a coordona operațiunile pe câmpul de luptă și face parte din multiproiectul Land Environment Tactical Communication & Information Systems sau Programul LE TacCIS, unde Cole este principalul proprietar responsabil pentru implementarea acestuia în cadrul Armatei, Marines și RAF.
Aceasta este „cea mai mare schimbare de când a fost introdus acum 15 ani”, făcându-l mult mai intuitiv, interactiv și mai receptiv cu implementarea dispozitivelor tabletă și a comunicațiilor în bandă largă. Acest lucru oferă trupelor din teren aplicații robuste de tip consumator pentru gestionarea avansată a luptei, inclusiv hărți digitale care arată comandanților exact unde este fiecare soldat în orice moment și capacitatea de a stabili măsuri, cum ar fi controlul puterii de foc sau înțelegerea nevoilor medicale pe câmpul de luptă.

Înaintea exercițiilor sau operațiunilor, ofițerii de comandă pot să evalueze și puterea batalionului lor prin Muster. Această aplicație oferă un profil al abilităților, competențelor, instruirii și stării de sănătate a fiecărui soldat. O astfel de abordare bazată pe date permite unui ofițer comandant să adune cea mai bună echipă disponibilă pentru orice misiune, protejând în același timp pe cei care au pierdut un exercițiu vital de antrenament sau se recuperează după o accidentare.

Inovație de primă linie
Dar noile tehnologii nu sunt întotdeauna impuse – există și un aspect experimental în adoptarea de către Armată a tehnologiei.

„Cred în oferirea de tehnologie utilizatorilor; au imaginația să o folosească cel mai bine. Așadar, am introdus o cultură a prototipurilor în care comandanții au bugetul pentru a procura tehnologie. Sau cumpărăm tehnologii care ar putea fi de interes și le spunem diviziilor să se joace cu ea”, spune Cole. „În felul acesta, învățăm împreună”.

Pe măsură ce noile tehnologii intră în serviciul militar, este inevitabil ca cultura și metodele de adoptare să se schimbe. Cole spune că metodele Agile sunt acum mai utilizate pe scară largă, de exemplu în achizițiile militare. „Este o mare provocare să te adaptezi la dezvoltarea Agile, dar merită efortul”, spune el.

Iar această dorință pentru noi abordări este evidentă în altă parte. Analiza sentimentului din conținutul social media, o tehnică care ar putea fi mai mult asociată cu marketingul pentru consumatori, este acum văzută ca un instrument puternic pentru înțelegerea actorilor statali ostili, arată Cole.

La fel ca mulți lideri tehnologici, Cole dorește să scoată în evidență vasta gamă de oportunități pe care o prezintă digitalul – dar luându-și întotdeauna argumentele din activitatea directă. „În calitate de CIO, nu vreau să stabilesc cerințele”, spune el, arătând că pot fi utilizate resurse pentru pentru a obține efectul dorit.