NEW TECHNOLOGY — November 9, 2020 at 2:23 pm

Tehnologii contra pandemiei

by

Aceleaşi tehnologii care sunt esenţiale pentru transformarea digitală pot fi folosite în lupta împotriva răspândirii virusului.

Una din direcţiile principale de acţiune împotriva răspândirii virusului constă în purtarea unei măşti de protecţie. Multe state au impus purtarea obligatorie a măştii în spaţii închise şi chiar în spaţii deschise. Aici tehnologia poate fi de mare ajutor în monitorizarea purtării măştii de către oameni şi Fujitsu a dezvoltat o soluţie, bazată pe inteligenţă artificială, în cadrul hub-ului de tehnologii IA din India, care face exact acest lucru: monitorizează purtarea măştii de către oameni aflaţi în spaţii deschise. Este o soluţie de tip edge, în timp real, deoarece o astfel de monitorizare nu necesită o locaţie centrală de prelucrare a datelor.

Fujitsu„Deocamdată soluţia a fost aplicată în cazul colegilor noştri care lucrează în sediul Fujitsu din Munchen”, a spus Dr. Joseph Reger – Fujitsu Fellow, CTO Fujitsu Central and Eastern Europe, Fujitsu, în cadrul ediţiei recent încheiate a forumului anual Fujitsu. „Însă e foarte important de menţionat aici că ea are aplicabilitate universală deoarece cu ajutorul ei se identifică doar dacă se poartă mască şi modul în care ea se poartă de către o persoană, nu şi cine poartă respectiva mască, deci confidenţialitatea personală este respectată. În plus, faptul că datele sunt prelucrate local asigură respectarea tuturor reglementărilor internaţionale cu privire la confidenţialitatea datelor personale”.

O a doua soluţie Fujitsu, bazată pe tehnologia Digital Annealer inspirată de quantum computing, vine în sprijinul asigurării unei alte măsuri luate în timpul pandemiei, anume distanţarea socială. Pentru spaţii mici, o astfel de distanţare nu constituie o problemă specială. Însă pentru spaţii mari, unde lucrează zeci şi sute de persoane, numărul de variabile care trebuie luate în calcul la asigurarea distanţării sociale are undeva în jur de 250 de cifre! Aici o soluţie bazată pe quantum computing se poate dovedi unica valabilă pentru asigurarea unei respectări corecte a unei măsuri sanitare.

„Dacă o astfel de soluţie se dovedeşte salutară în cazul spaţiilor de lucru, gândiţi-vă ce înseamnă ea pentru locuri precum stadioanele”, a mai spus oficialul companiei. „Optimizează locurile de pe stadioane şi, foarte important, fluidizează ocuparea acestor locuri la evenimentele sportive, cu respectarea tuturor regulilor de distanţare socială. Asta înseamnă siguranţă şi chiar optimizare de încasări financiare, pentru că o optimizare a ocupării locurilor înseamnă chiar şi câteva mii de euro aduşi suplimentar în vistieria cluburilor cu ocazia evenimentelor sportive. Iar dincolo de pandemie, soluţia se dovedeşte deja utilă în cazuri de business, cum ar fi optimizarea locurilor de aşezare a vagoanelor de marfă în cadrul triajelor mari de mărfuri, unde vorbim de mii de vagoane necesar a fi manipulate pe parcursul unei zile de lucru.”