Bizpoint — November 14, 2020 at 10:13 am

Investiţii în măsuri biometrice

by

palmsecure_bannerCa efect oarecum scontat al accelerării muncii de la distanţă, investiţiile în măsuri biometrice de securitate se vor amplifica în foarte scurt timp.

Cel puţin aşa susţine firma de analiză Duo Security, care a analizat 26 de milioane de dispozitive folosite la lucru şi peste 700 de milioane de evenimente lunare de autentificare a utilizatorilor, descoperind că activitatea de autentificare prin folosirea de tehnologii precum VPN şi RDP a crescut cu 60% în ultimele două luni.

Mulţi experţi în securitate informatică au avertizat deja că lucrul de la distanţă creşte semnificativ riscul de furt de date sau de diverse atacuri cibernetice. Luând astfel de avertismente în serios, multe organizaţii şi-au intensificat eforturile de securitate în efortul de a rămâne operaţionale în limite depline de siguranţă.

Raportul prezentat de Duo Security arată că sms-ul începe să fie depăşit ca instrument preferat pentru autentificarea multi-factor. Conform firmei de analiză, procentul organizaţiilor care implementează politici de renunţare la autentificarea prin sms aproape s-a dublat în ultimele două luni, de la 8,7% la 16,1%.

În schimb, măsurile biometrice de autentificare cunosc actualmente un adevărat avânt. Duo Security afirmă în raportul său că astfel de măsuri au ajuns “larg răspândite” în mediul enterprise, fapt care sugerează că firmele se apropie treptat de un viitor lipsit de parole clasice. La ora actuală, conform raportului, 80% din dispozitivele mobile folosite pentru muncă dispun de măsuri biometrice de autentificare configurate, faţă de doar 12% cu doar cinci ani în urmă.

Autorii raportului notează că, dacă în primele luni ale pandemiei covid 19, firmele acceptau riscuri legate de lucrul la distanţă pentru a rămâne în viaţă, actualmente atenţia tuturor se îndreaptă spre micşorarea riscurilor prin implementarea de metode mai mature şi mai moderne de securitate care să compenseze lipsa perimetrului tradiţional de lucru de tip corporate.