Studii — December 16, 2020 at 3:07 pm

Mediul DevOps din România

by

raport-DevOps-RomaniaNGINX, parte din F5, și Veracomp au desfășurat, în trimestrul 4 al anului 2020, un studiu amplu asupra mediului DevOps din România. Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 300 de specialiști și a urmărit să identifice modul de funcționare, instrumentele utilizate, mediile preferate și sectoarele care exploatează cel mai bine tendința de automatizare în dezvoltarea aplicațiilor.

Tehnologia DevOps se dezvoltă dinamic în întreaga lume. Numărul programatorilor care lucrează în echipe ce combină sarcinile de dezvoltare și implementare software, este în continuă creștere. Studiul a avut la bază un sondaj pe care persoanele care lucrează în calitate de DevOps l-au completat online. Chestionarul a conținut întrebări cu privire la munca respondenților. La studiu au participat 329 de persoane.

Studiul NGINX confirmă faptul că, din punct de vedere al sectorului de activitate,  companiile care își implementează propriile proiecte („inhouse” – 25%) și companii care externalizează servicii de dezvoltare (outsourcing – peste 19%) sunt principalii consumatori ai mediului DevOps. Producția industrială (11,73%) și comerțul (8,02%), urmate de finanțe și servicii bancare, servicii pentru business, educație și asistență medicală (câte 6,79% fiecare) sunt, de asemenea, sectoare importante pentru mediul DevOps.

Deși 60% dintre respondenți afirmă că nu utilizează containere, dintre cei care folosesc containere la locul de muncă, 18.75% aleg Kubernetes și 15,63% OpenShift.

În ceea ce privește popularitatea instrumentelor CI/CD, cei mai mulți respondenți utilizează Jenkins (15,63%) și GitLab Runner (14,84%).
Ca limbaj de programare, studiul indică o preferință pentru Python care este indicat ca prima alegere de către 27,34% dintre respondenți. Aproape un sfert dintre respondenți folosesc în primul rând Java (24,22%) și Java Script (22,66%). Pe următoarele poziții se află C++ (13,28%), PHP (12,50%) și C# (9,38%). Objective-C este principalul limbaj de programare pentru doar 3,13% dintre respondenți.
Mai mult de trei sferturi dintre respondenți utilizează cloud-urile publice în munca lor. Cea mai populară alegere este Google, utilizat de peste două cincimi dintre respondenți (41,41%). Azure și AWS sunt pe locul al doilea, fiecare fiind utilizat de peste o zecime dintre respondenți (Azure – 13,28%, AWS – 11,72%).

Pentru a vizualiza raportul complet accesați această pagină.

Studiul a fost realizat de Trafero Polonia la inițiativa NGINX, împreună cu Veracomp.

În prezent, Veracomp este unul dintre cei mai importanți distribuitori IT de pe piața românească, cu un portofoliu extins de soluții de securitate cibernetică, rețelistică, stocare și colaborare la distanță. Din 2011, Veracomp este distribuitor unic F5 Networks în România.