Analiza — January 17, 2021 at 8:48 am

Oportunitățile oferite de sistemele ERP în contextul COVID-19

by

Post-covid-19 era conceptImpactul neprevăzut al coronavirusului asupra industriilor va determina schimbări importante în economia globală. Pandemia a provocat pierderi financiare semnificative, determinând închiderea temporară a fabricilor și limitarea activității unor întregi industrii, din cauza măsurilor stricte de carantină și a celor de protecție.

Un efect direct al acesteia este disrupția lanțurilor de aprovizionare. Companiile care operează în industria de producție și cea logistică se confruntă, de asemenea, cu o încetinire a activității. Cu toate acestea, există și un număr de aspecte pozitive. Unul dintre acesta este revoluția tehnologică și digitală la care experții se așteaptă în era post-coronavirus.

Conform statisticilor publicate de Institute for Supply Chain Management, mai mult de 75% dintre companii se confruntă cu o scădere a productivității din cauza perturbării lanțului de aprovizionare. Pentru a anula aceste efecte, organizațiile utilizează tot mai mult sisteme ERP, care permit urmărirea și controlul operațiunilor de business în timp real, din orice loc.

Soluțiile ERP vin astfel în ajutorul acelor industrii care pot funcționa în continuare, dar a căror prezență la locație a forței de muncă este parțial limitată. Deoarece ele oferă o mare comoditate de acces, business-urile pot să-și restabilească treptat lanțurile de aprovizionare în absența reluării totale a operațiunilor de pe teren.

Lumea digitală a fost mai puțin afectată de diversele efecte ale pandemiei de coronavirus, deoarece persoanele care activează în ea pot continua să lucreze la domiciliu. Acesta nu este și cazul companiilor care își desfășoară activitatea în mediul offline, în special cele din producție și distribuție, care sunt limitate de natura muncii lor. Unele dintre acestea ar putea însă să opereze în continuare, dar din cauza lipsei instrumentelor tehnologice, ele rămân afectate pentru o perioadă mai îndelungată.

În contextul actual, sistemele ERP permit firmelor să facă față provocărilor și să se dezvolte în mediul online. În acest fel, ele pot identifica modalități de operare în timpul crizei, atenuând astfel eventualele pierderi pe termen lung.

Pe de altă parte, companiile care dezvoltă sisteme ERP pot să pună accentul pe aplicațiile care oferă soluții inteligente companiilor afectate, astfel încât cele din urmă să se poată redresa în timp util. În continuare vom aminti doar câteva dintre acestea.

Munca remote

Organizațiile care operează la o scară largă trebuie să se coordoneze eficient cu furnizorii și cu alți colaboratori. În condițiile actuale, devine crucial ca ele să dețină un sistem care poate ușura acest proces prin managementul furnizorilor activi și a cererii. Spre deosebire de urmărirea manuală a operațiunilor, utilizarea unei soluții ERP ușurează activitățile și contribuie la economisirea timpului.

Operarea virtuală

Deoarece multe dintre sistemele ERP sunt găzduite pe servere virtuale sau în cloud, gestionarea lor poate fi realizată din orice locație, în timp real. Astfel, pot fi urmărite ușor comenzile de la furnizori și informațiile cu privire la starea de livrare, iar procesul de facturare este digitalizat. ERP-urile pot ajuta la operarea afacerilor cu o prezență limitată în spațiul de muncă.

 Analiza datelor

Sistemele ERP oferă instrumente inteligente de analiză a datelor care încurajează companiile să ia decizii inteligente, bazate pe informații exacte. Cu ajutorul lor pot fi urmărite veniturile, disponibilitatea stocurilor, resursele umane, lanțurile de aprovizionare și multe alte procese de business. În acest timp de criză, analizele predictive pot ajuta companiile să reducă pierderile suferite și să contrabalanseze consecințele pe termen lung.

Transformarea digitală

Nevoia dezvoltării digitale a devenit evidentă în contextul pandemiei. Este imperativ astfel să fie identificate mecanisme de stimulare a creșterii afacerii prin soluții digitale. Ele contribuie nu doar la supraviețuirea în contextul unor întâmplări neprevăzute, dar și la dezvoltarea rapidă în urma depășirii obstacolelor.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul Alfa Software.