Internet/Telecom — February 24, 2021 at 5:09 pm

Telecomunicațiile ar trebui să acorde prioritate eficienței și sustenabilității rețelelor 5G

by

Vertiv-NetSure-IPE-R48-2000C-Deployed5G va fi cea mai revoluționară tehnologie de comunicații de până acum și va permite o multitudine de noi servicii, inclusiv capacități avansate de gestionare a alimentării electrice, care vor fi esențiale pentru rezolvarea provocărilor de creștere a energiei și a sustenabilității. Însă cel mai recent studiu evidențiază provocările practice ale managementului energiei 5G cu care operatorii de telecomunicații se confruntă.

Potrivit estimărilor, rețelele 5G pot fi cu până la 90% mai eficiente per unitate de trafic decât predecesorul lor, 4G, însă necesită un consum mai mare de energie datorită densității crescute a rețelei, dependenței mari de sistemele și infrastructura IT, dar și de creșterea utilizării rețelei și amplificarea accelerată a traficului. Raportul elaborat de STL Partners, companie de consultanță în domeniul telecomunicațiilor și Vertiv (NYSE: VRT), furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, arată că operatorii de telecomunicații ar trebui să abordeze aceste provocări în două moduri: prin adoptarea celor mai bune practici de eficiență energetică în rețelele lor și prin încurajarea clienților să adopte servicii compatibile 5G, pentru a reduce consumul și emisiile la toate nivelurile.

STL Partners estimează că traficul global 5G va depăși 3G/4G imediat după 2025, făcând din sustenabilitate o prioritate urgentă a operatorilor. De fapt, 40% dintre companiile intervievate pentru realizarea raportului au indicat faptul că eficiența energetică ar trebui să fie prima sau a doua prioritate a operatorilor de telecomunicații atunci când implementează rețele 5G.

Countries 5G energy diagramRaportul De Ce Managementul Energiei Este Critic Pentru Succesul 5G utilizează cercetări, inclusiv un sondaj realizat în rândul a 500 de companii la nivel global, pentru a evidenția provocările cu care se confruntă operatorii de telecomunicații, în timp ce se luptă cu creșterea consumului de energie și a  costurilor asociate 5G. Astfel, au fost identificate câteva bune practici menite să atenueze aceste creșteri și costuri, organizate pe cinci categorii:

1. Tehnologia rețelei: Implementarea hardware-ului și software-ului proiectat și operat pentru eficiență

2. Infrastructura facilităților: Inclusiv noi centre de date Edge pentru a sprijini IT-ul nativ în cloud

3. Managementul infrastructurii: Implementarea hardware-ului și software-ului adecvat pentru măsurarea, monitorizarea, gestionarea, îmbunătățirea și automatizarea rețelei

4. Organizare și evaluare: A avea o imagine integrată și completă a ciclului de viață a costurilor și investițiilor din rețea

5. Cooperarea: Adoptarea modelor comerciale inovatoare și netradiționale, a standardelor și a colaborării

„Operatorii de telecomunicații care fac economii semnificative de energie și costuri realizează acest lucru prin evaluarea întregului ecosistem din jurul operațiunilor de rețea – oameni, obiective, infrastructură și parteneri,” declară Scott Armul, vice president for global DC power and outside plant la Vertiv. „Din cauza dependenței de IT a aplicațiilor 5G, va fi necesar un grad ridicat de colaborare între operatori, OEM, furnizori de infrastructură și clienți, pentru a se asigura că proiectele implementate sunt optimizate și orice posibilitate de eficientizare este valorificată.”

5G ca instrument pentru sustenabilitate

Raportul subliniază că îmbunătățirile aduse eficienței rețelei și adoptarea celor mai bune practici, deși sunt importante, reprezintă doar o piesă din puzzle-ul energetic care vine împreună cu 5G. Aceste eforturi trebuie coroborate cu o abordare socială integrată în privința consumului de energie și a emisiilor care valorifică capacitățile 5G, în moduri care depășesc controlul operatorului de telecomunicații.

„Operatorii implementează rețele 5G pentru creșterea veniturilor. Această creștere va veni din noua conectivitate și din aplicații care le vor permite clienților operatorilor propriile călătorii de transformare,” a declarat Phil Laidler, director STL Partners. „Pentru a fi parteneri credibili și informați ai clienților lor, operatorii trebuie să fie un exemplu. Strategia energetică este un punct de plecare excelent.”

Oportunități pentru progres

În ceea ce privește influențarea comportamentelor clienților pentru a reduce consumul de energie și emisiile de carbon, raportul a identificat trei industrii cu potențial de îmbunătățire semnificativă prin utilizarea serviciilor 5G. Sectorul de producție ar putea obține beneficii în valoare de până la 730 miliarde de dolari până în 2030 prin utilizarea 5G pentru a permite întreținerea predictivă avansată și automatizarea. Transportul și logistica ar putea obține beneficii de până la 280 miliarde de dolari până în 2030 prin asistență avansată a șoferului, infrastructură de trafic conectată și livrări automate la domiciliu. Și, în cele din urmă, raportul sugerează că 5G ar putea permite sectorului medical să ofere acces îmbunătățit la serviciile de asistență medicală pentru până la 1 miliard de pacienți până în 2030, reducând simultan emisiile prin utilizarea mai mare a activelor, reducerea călătoriilor pacienților și a medicilor și creșterea productivității medicilor.

Influențarea unor astfel de comportamente este esențială pentru eforturile operatorilor de a atenua impactul 5G asupra mediului, dar este mult de lucru pentru a construi parteneriatele necesare. Doar 37% dintre respondenți au declarat că văd operatorii ca parteneri credibili în reducerea emisiilor de carbon la ora actuală, dar 56% sunt de părere că reprezentanții segmentului de telecomunicații ar putea deveni parteneri credibili în viitor.

Detalii suplimentare, inclusiv modalitățile prin care operatorii de telecomunicații pot determina clienții să utilizeze 5G în moduri sustenabile și strategii pentru îmbunătățirea eficienței în rețelele 5G, sunt disponibile în raport, care poate fi descărcat de pe Vertiv.com. STL Partners găzduiește un webinar pe această temă, cu experți de la Vertiv, în data de 2 martie 2021. Pentru a vă înregistra la evenimentul Clean Energy: Critical For 5G’s Success?, vizitați STLPartners.com/webinars. Pentru mai multe informații despre portofoliul Vertiv de soluții energetice eficiente pentru sprijinirea 5G, vizitați Vertiv.com/5G-EMEA