Studii — March 29, 2021 at 10:46 am

Munca de acasă nu se transformă în panaceu

by

remote workUn studiu realizat recent la nivel global de către firma Arlington Research pentru firma de securitate Egress şi intitulat Remote working: one year on, a descoperit că trei sferturi dintre angajaţii intervievaţi au declarat că se simt mai rău ca urmare a muncii de acasă, aproape 40% spunând că se simt mai stresaţi decât înainte în privinţa muncii.

De asemenea, studiul a descoperit o diviziune semnificativă între generaţii. Peste 65% din angajaţii aparţinând generaţiilor mileniului şi Z au declarat că se simt obosiţi, stresaţi sau sub o presiune mai mare legată de muncă, faţă de doar 34% din membrii generaţiilor X şi baby boomer. De asemenea, la un an de la debutul în forţă al lucrului de acasă, aproape jumătate din  membrii generaţiilor milenială şi Z continuă să folosească un spaţiu de lucru împărţit cu alţi membri de familie, faţă de 33% din membrii generaţiilor X şi baby boomer. Per ansamblu, doar 28% din angajaţi au acces singuri la un spaţiu de birou adecvat de acasă.

În plus, în acest timp s-au schimbat şi obiceiurile de comunicare. Nu mai puţin de 85% dintre angajaţi au ajuns să trimită mai multe mesaje e-mail şi aproape 80% să folosească mai  intens mijloace de videoconferinţă decât înainte de pandemie.

Cu toate astea, studiul arată o mutare clară în favoarea unei modalităţi flexibile de lucru. Anterior pandemiei, 45% din respondenţi lucrau de la biroul firmei program complet. Acum doar 28% dintre ei intenţionează să revină la un program complet de la birou. În acest sens, modalitatea hibridă de lucru a fost cea mai populară alegere, aproape 70% dintre angajaţi afirmând că şi-ar dori un amestec de lucru de acasă şi lucru de la biroul firmei. Doar 5% dintre angajaţi intenţionează să continue lucrul complet de acasă în viitor.

Şi aici studiul a observat o diviziune între generaţii. Circa 35% din membrii generaţiei mileniale şi Z intenţionează să revină complet la biroul de la firmă, în vreme ce doar 22% din membrii generaţiilor X şi baby boomer declarând asta.