Networking — February 23, 2022 at 5:21 pm

Scenarii practice de utilizare ale soluțiilor digitale de afișare publică ATEN

by

ATEN International, lider mondial în soluții de conectivitate AV/IT și sisteme complete de administrare, prezintă moduri în care soluțiile digitale de afișare pot fi implementate pentru a stimula percepția publică.

ATEN AfisareÎntr-o societate caracterizată tot mai puternic de dinamism, competitivitate și globalizare, eficientizarea operațiunilor a devenit un obiectiv cheie pentru orice organizație, instituție și chiar individ. Indiferent de domeniul în care activăm, ne străduim să fim cât mai buni în ceea ce facem și căutăm mereu mijloace cu ajutorul cărora ne putem ușura sarcinile și accelera rezultatele. Într-un astfel de mediu, comunicarea a devenit un instrument esențial, căci stăpânirea informației și plasarea ei la locul și momentul potrivit se numără printre principalele aspecte ale eficienței.

ATEN Solutii DigitalizarePentru că numeroase studii de-a lungul anilor au demonstrat că cea mai eficientă formă de comunicare este cea vizuală, sistemele digitale de afișare publică trebuie să se afle pe lista de interese a oricărei organizații, indiferent de profilul și specificul acesteia. De aceea, ATEN a creat propriile soluții și echipamente, care să poată fi implementate în astfel de sisteme, pentru un maximum de calitate și performanță.

În zona comercială, de exemplu,  scopul principal al soluțiilor digitale de afișare publică digitală este acela de a putea reda conținut video pe mai multe ecrane cu amplasare fizică diferită. Conținutul transmis pe această cale publicului poate varia de la campanii promoționale și publicitate, până la informări despre noi produse și servicii. De la sectorul de transport public, unde ecranele, care pot fi montate fie în poziție orizontală, fie în poziție verticală, pentru a furniza informații călătorilor și până la magazinele care doresc să alinieze mai multe ecrane ale unor mărci diferite, care să redea simultan același conținut, pentru o prezentare a diferențelor de calitate. Diversitatea este factorul cheie pe care l-a avut în vedere ATEN la proiectarea unor astfel de soluții.

Printre provocările cu care se confruntă utilizatorii se numără sincronizarea conținutului redat, fără a afecta calitatea acestuia, compatibilitatea cu un număr cât mai mare de mărci, suportul pentru rezoluții 4K, facilitarea de transmisiuni la cel mai înalt nivel de calitate, comutarea între diferite surse de semnal fără întrerupere și găsirea unei metode cât mai eficiente de control al conținutului redat. Ca răspuns la toate acestea, producătorul propune o serie de Splittere și Switchuri Matrix cu posibilitate de extindere, care, cu ajutorul tehnologiei HDBaseT, pot efectua transmisiuni stabile și cu un nivel redus de interferențe de conținut video 4K fără compresie. Totodată, acestea încorporează tehnologia ATEN EDID Expert și pun la dispoziție diferite opțiuni de conectivitate.

ATEN VS1818T-Video-Splitters-OL-largeConfigurațiile de tip Video Wall au câștigat mult în popularitate de-a lungul ultimilor ani, dar implementarea lor nu este o sarcină ușoară, căci, pe de o parte, trebuie eliminate pe cât posibil spațiile dintre ecranele individuale, iar, pe de altă parte, trebuie întrunite anumite cerințe în materie de luminozitate, calitate, durate de operare și control. Astfel, controlul trebuie să fie centralizat, să ofere flexibilitate și ușurință în configurare, să suporte rezoluții 4K, să garanteze menținerea unui nivel de calitate cât mai ridicat, să permită comutarea rapidă și fără întreruperi a surselor de semnal și să asigure stabilitatea transmisiunilor. De aceea, soluția ideală o reprezintă Switch-urile Matrix create de ATEN, acestea putând comuta între sursele disponibile în mai puțin de 0.5s, încorporând totodată procesoare dedicate pentru configurații de tip Video Wall, cu posibilitate de cascadare, suport 4K și extindere prin fibră optică pe distanțe de până la 20km.

aten-control-assist.professional-audiovideo.control-system.45Există însă și scenarii de utilizare mai complexe de atât, care combină distribuția audio-video cu redarea pe Video Wall. Acestea necesită ușurință în operare și posibilitatea de a controla mai multe dispozitive și tipuri de echipamente, dar și funcții de monitorizare și acces de la distanță. Astfel de soluții folosesc de regulă surse de conținut multiple pentru redare pe mai multe ecrane, amplasate în locații diferite și sunt folosite, de exemplu, pentru a afișa în timp real știri, evenimente sportive și conținut de divertisment. De aceea, trebuie să poată transmite simultan și în timp real, să ofere compatibilitate ridicată, să poată lucra în același timp cu configurații de tip Video Wall și cu video-proiectoare, să poată separa conținutul audio HDMI pentru a-l redirecționa către amplificatoare și boxe separate, să permită comutarea de la distanță a surselor de conținut și, pe deasupra, să fie suficient de ușor de folosit pentru a putea fi operate de angajați și clienți. Switch-urile Matrix modulare cu sistem de control produse de ATEN se încadrează cel mai bine în aceste cerințe, căci facilitează controlul de la distanță, de pe dispozitive mobile, al tuturor dispozitivelor, sunt compatibile cu diverse interfețe video și formate, implementează tehnologia ATEN EDID Expert și garantează transmisiuni stabile și cu un nivel redus de interferențe de conținut video fără compresie.

ATEN VE812-Extenders-OL-largeDatorită beneficiilor aduse, soluțiile digitale ATEN de afișare publică deja au fost implementate cu succes în diferite sectoare de activitate din toată lumea. În domeniul transportului public, unul dintre cele mai mari noduri de transport public din Osaka, Japonia, și-a propus, de exemplu, să furnizeze unui număr cât mai mare de călători conținut publicitar și informații legate de călătorii, într-un mod cât mai atractiv cu putință. Pentru ca dorința să devină realitate, a fost necesară clonarea de conținut video 4K pe mai mult de 30 ecrane, amplasate la distanță de peste 100m între ele, cu posibilitatea de management centralizat. În consecință, s-a optat pentru Splitter-ul HDMI 4K cu tehnologie HDBaseT și 8 porturi ATEN VS1818T și pentru soluția de recepție HDMI 4K cu tehnologie HDBaseT ATEN VE812R.

O altă implementare de succes vine din zona de retail și îi aparține unui showroom de automobile de lux din Regatul Unit, care și-a îmbunătățit aspectul cu ajutorul unui Video Wall 4×4, ce redă conținut video dinamic, elemente grafice de publicitate și prezintă noile modele în acțiune, informând totodată clienții cu privire la ofertele actuale. Întregul proiect a fost pus în scenă cu ajutorul Switch-ului Matrix HDMI 4K 4×4 ATENVM6404H, capabil să transmită elemente vizuale la cel mai înalt nivel de calitate, creând în acest fel o atmosferă captivantă pentru vizitatorii showroom-ului.

În sectorul HoReCa, un exemplu remarcabil de implementare este parcul tematic Plopsaland De Panne din Belgia, care a apelat la o soluție Multicast pentru sala sa de reprezentații. Cablurile fiind excluse din start, s-a dorit o soluție care să poată realiza transmisiuni wireless stabile într-o zonă publică la rezoluție Full HD, fără niciun impact negativ asupra calității. Aceasta este asigurată de echipamentul de extensie Multicast HDMI Wireless ATEN VE849.

ATEN Product_VM32_16_54_4K-4După cum se poate observa, experiența și know-how-ul de care dispune ATEN, au ajutat compania să proiecteze și să introducă pe piață produse specializate pentru fiecare domeniu de activitate și fiecare scenariu de utilizare în parte. Cele trei exemple enumerate mai sus reprezintă numai câteva dintre implementările de succes ATEN din lumea soluțiilor digitale de afișare publică, însă ele sunt mult mai multe la număr și continuă să crească la nivel mondial, ca dovadă a beneficiilor pe care le aduc utilizatorilor. Mai multe detalii și exemple de utilizare puteți găsi la link.