Bizpoint — March 31, 2022 at 11:27 am

Cererea de cloud public duce la explozie de cheltuieli IT

by

Cererea în creştere accentuată pentru servicii de cloud public a condus la o nouă creştere explozivă, cu două cifre, a cheltuielilor cu hardware şi software pentru centre de date, arată cifrele procesate de firma de analiză Synergy Research Group. Aceste cifre arată că volumele de bani cheltuite pe hardware şi software pentru centre de date au crescut cu 10% între 2020 şi 2021, alimentate fiind de obiceiurile legate de cheltuieli IT ale giganţilor cloud-ului public.

3d rendering of big dollar symbol formed with lots of banknotes that have already started to fly away, under raining cloud on blue gradient background.În total, 185 miliarde dolari au fost cheltuite pe echipamente de infrastructură de centre de date în 2021, circa 47% din totalul acestor cheltuieli fiind folosite pentru întărirea centrelor de date de cloud public. “Furnizorii de servicii cloud au antrenat tot mai mult piaţa de echipamente pentru centre de cate, iar previziunile Synergy pe cinci ani arată că această tendinţă va continua,” notează autorii raportului.

Din punct de vedere al cheltuielilor firmelor cu hardware şi software pentru centre de date, Synergy a observat o creştere anuală de 3% a cheltuielilor, ceea ce reprezintă oarecum o revenire la nivelurile anterioare, dat fiind faptul că în 2020 s-a înregistrat o scădere de 6% a sumelor cheltuite de firme cu echipamente pentru ferme de servere.

Majoritatea echipamentelor hardware achiziţionate pentru centrele de date de cloud public provin de la producători ODM (Original Design Manufacturers), însă aici se regăsesc şi nume larg cunoscute precum Inspur, Dell şi Microsoft. În ceea ce priveşte piaţa de tip enterprise, tendinţa este condusă de nume precum Microsoft, Dell, HPE, Cisco, VMware şi IBM.