Analiza — April 13, 2022 at 12:04 pm

Greşelile de securitate costă una din patru slujbe

by

Unul din patru angajaţi şi-a pierdut locul de muncă în ultimele douăsprezece luni ca urmare a unei greşeli comise ce a compromis securitatea firmei angajatoare, conform datelor publicate de firma de securitate e-mail Tessian. Datele au fost extrase din raportul Tessian intitulat “Psihologia Erorilor Umane”, un raport care investighează motivele pentru care oamenii comit greşeli la locul de muncă.

Cyber security network. Padlock icon and internet technology networking. Businessman protecting data personal information on tablet and virtual interface. Data protection privacy concept. GDPR. EU.Datele obţinute au mai arătat că doar puţin peste 25% din respondenţi au mai fost păcăliţi de mesaje e-mail de tip phishing în decursul ultimelor 12 luni. Între timp, circa 40% din angajaţi au trimis mesaje e-mail unor receptori eronaţi, aproape o treime dintre ei mărturisind că firma pentru care lucrează a pierdut pe această cale cel puţin un client sau un consumator. Mai îngrijorător, 36% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au comis o eroare la locul de muncă ce a dus la compormiterea securităţii firmei. Un număr mai mic de oameni îşi raportează greşelile şi către departamentul IT al firmei.

Presiunea de la locul de muncă pare să fie o problemă comună pentru angajaţi, mulţi dintre aceştia citând nevoia de a furniza rapid un răspuns ca fiind cauza erorilor, în creştere cu 34% faţă de un studiu anterior Tessian din anul 2020. Două cincimi dintre cei chestionaţi au mai declarat că distragerea atenţiei şi oboseala reprezintă alţi factori majori care conduc la comiterea de greşeli, mai ales atunci când vine vorba de atacuri de tip phishing. Cifrele sugerează că trecerea către un mediu hibrid de muncă a generat o creştere a oboselii şi gradului de distragere a atenţiei în ultimele 12 luni.

În ultimele 12 luni, o treime dintre angajaţi au fost, de asemenea, expuşi la atacuri prin SMS sau de tip smishing, faţă de cei 26% care au căzut pradă fraudelor de tip phishing bazat pe e-mail. Interesant aici e faptul că o treime dintre respondenţii cu vârste de peste 55 de ani au declarat că s-au conformat cerinţelor prevăzute pentru fraude de tip smishing, faţă de doar 24% dintre cei cu vârste între 18 şi 24 de ani.

Ca o consecinţă a tuturor acestor date, firmele trec din ce în ce mai mult la acţiuni dure. La ora actuală, unu din patru respondenţi (21%) şi-a pierdut locul de muncă drept urmare a greşelilor comise, faţă de doar 12% în 2020. Autorii studiului au intervievat peste 3000 de angajaţi din diverse sectoare industriale din Statele Unite şi Europa pentru realizarea ediţiei din acest an.