Bizpoint — November 1, 2022 at 7:35 am

Temerile economice scad cheltuielile globale cu IT-ul şi serviciile pentru afaceri

by

Cifre recent publicate de firma de cercetare ISG arată că în trimestrul trei al acestui an s-au cheltuit 23 miliarde USD cu IT-ul şi serviciile pentru afaceri la nivel global, ceea ce înseamnă cu 3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2021.

COVID-19 impacts to business, dollar money and graph of stock market crash during coronavirus pandemic. World economy hits by novel corona virus.Semnalele au apărut încă din trimestrul doi al acestui an, când, în ciuda creşterilor anuale ale investiţiilor în IT şi servicii de procesare, piaţa nu a înregistrat creştere trimestrială, pentru prima dată după un an şi jumătate. Este de menţionat aici că ISG măsoară doar contractele de IT şi business process outsourcing în valoare de peste 5 milioane USD.

„Cererea rămâne mare, dar vedem o oarecare reţinere la cheltuieli, pe măsură ce firmele amână luarea deciziilor din pricina îngrijorărilor legate de economie”, scriu autorii studiului. „Ele sunt încă agrenate în transformarea digitală, dar înaintează mai lent acum. În plus, întărirea dolarului american a afectat piaţa, făcând comparaţiile cu anul anterior mai dificile”.

Cheltuielile cloud-based as-a-service au scăzut pentru prima dată de la începutul lui 2015, cu 4%, ajungând la 14 miliarde USD. Similar, ISG arată că cheltuielile IaaS au rămas practic la acelaşi nivel cu anul trecut, la 10,5 miliarde USD, în vreme ce cheltuielile SaaS au cunoscut un declin de 12 %, ajungând la 3,6 miliarde USD.

Cheltuielile cu serviciile tradiţionale de outsourcing, cunoscute ca servicii gestionate, au scăzut cu 1%, ajungând la 9 miliarde USD. În interiorul acestei categorii, IT outsourcing a crescut cu 2%, până la 6,8 miliarde USD, în vreme ce business process outsourcing a scăzut cu 10%, ajungând la 2,3 miliarde USD.