Securitate — November 7, 2022 at 12:59 pm

Kaspersky participă la proiectul GEIGER, susținut de Comisia Europeană

by

Prin participarea sa în cadrul GEIGER, un proiect cofinanțat de Comisia Europeană, Kaspersky și-a îmbunătățit cele două soluții de gamificare dedicate educării personalului din companiile mici și mijlocii, soluții care sunt acum gata de utilizare. Cele două seturi de instrumente sunt Kaspersky Interactive Protection Simulation – care cuprinde acum un nou scenariu pentru a ajuta companiile mici și microîntreprinderile să recunoască pericolele – și Cyber Safety Management Games – care măsoară nivelul de securitate cibernetică al tuturor angajaților și oferă informații și abilități esențiale pentru a menține un mediu de lucru sigur.

GEIGER_ecosystem2Kaspersky este una dintre cele 18 organizații implicate în consorțiul care a dezvoltat proiectul inovator GEIGER1. Inițiat în iunie 2020 ca parte a HORIZON 2020, un program promovat de Comisia Europeană pentru a sprijini financiar proiectele de cercetare și inovare, GEIGER își propune să ofere seturi de instrumente pentru a evalua nivelul de securitate cibernetică al companiilor mici și microîntreprinderilor (IMM) și a crește gradul de conștientizare a acestora cu privire la protecția și confidențialitatea datelor, datorită instrumentului de training specific.

Se adresează următoarelor trei tipuri diferite de companii:
Digitally Dependent: companii care folosesc instrumente software de piață (Whatsapp, Instagram, Facebook și alte aplicații) pentru a-și conduce afacerea, fără expertiză tehnică;
Digitally-based: companii care folosesc software personalizat pentru business;
Digital Enabler: companii mici de IT care oferă produse, soluții și servicii unor nișe de piață extrem de verticale.

Cu expertiza sa în securitate cibernetică, Kaspersky asigură identificarea amenințărilor la adresa dispozitivelor mobile ale companiilor mici și microîntreprinderilor implicate în proiect prin integrarea Kitului Kaspersky Mobile Security Software Development (KMS SDK) în Toolbox-ul GEIGER, care le permite MSE-urilor să își evaluează propriul nivel de risc în ceea ce privește securitatea digitală și protecția datelor.

Mai mult, Kaspersky se ocupă de trainingul în domeniul securității și este responsabil pentru secțiunea „Gamified Educational Contents” a proiectului. Datorită cooperării cu Swiss National CERT (NCSC) în calitate de membru al Consiliului consultativ, GEIGER a întocmit un syllabus pentru Certified Security Defenders, cursanți care au urmat un curs de formare de 40 de ore pe teme de securitate cibernetică chestionate de CERT. Cursul a fost implementat cu ajutorul FHNW University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland. Programul pilot a fost dezvoltat în Elveția, cu școala profesională BBB (Berufsfachschule Baden) și asociația companiilor mici și mijlocii SKV (Schweizerischer KMU Verband), în Țările de Jos cu Asociația Contabililor SRA (Samenwerkende Registeraccountantants en Accountants-Administratieconsulenten), în România cu start-up-ul și hub-ul de inovare CLUJ IT și coordonat de University of Education Freiburg (Pädagogische Hochschule Freiburg).

„După finalizarea trainingului, așa-numiții Security Defenders certificați de GEIGER acţionează ca «ambasadori» prin răspândirea cunoştinţelor dobândite pentru companiile cu care lucrează, prin utilizarea a două soluţii de gamificare Kaspersky Interactive Protection Simulation şi Cyber Safety Management Games. Această abordare este deosebit de importantă pentru companiile mici și microîntreprinderi, cărora le lipsește personalul cu experiență sau resursele necesare pentru a conduce un program eficient de conștientizare a securității cibernetice”, a spus Cesare D’Angelo, Director General Italia la Kaspersky.

Adresat celor care se ocupă zilnic de securitatea cibernetică, Kaspersky Interactive Protection Simulation ajută Certified Security Defenders să recunoască pericolele care afectează companiile mici și microîntreprinderile, să înțeleagă mai bine criminalitatea cibernetică și posibilele sale implicații datorită unei hărți, care simulează diferite medii de lucru, de la un coafor sau o sală de sport care gestionează rezervările prin aplicație, până la un serviciu de statistică medicală și o asociație de contabilitate care gestionează datele sensibile ale utilizatorilor.

Cyber Safety Management Games este o soluție online care utilizează două hărți diferite pentru a măsura nivelul de securitate cibernetică al tuturor angajaților și oferă informații și abilități esențiale pentru a menține un mediu de lucru sigur. Prima hartă reproduce un mediu de acasă cu 12 zone, unele zone expuse la amenințări și altele nu, sarcina cursantului este să înțeleagă dacă zonele respective sunt în siguranță. La final, cursantul întocmește un raport pentru fiecare amenințare – de la phishing la manipularea informațiilor sensibile – căruia i se acordă un punctaj pentru a vedea dacă proprietarul sau angajații sunt conștienți de ceea ce fac. Pe de altă parte, cea de-a doua hartă prezintă un internet café cu accent pe instrumentele digitale puse la dispoziție clienților. Scopul este de a face proprietarii și angajații să înțeleagă la ce amenințări se expun, de exemplu o conexiune Wi-Fi nesigură, și cum pot aceste amenințări să transmit date din sistemul lor, reprezentând un pericol atât pentru business-ul în sine, cât și pentru clienți.

„Cei care folosesc instrumente digitale pentru business-ul lor trebuie să fie preocupați și de aspectele legate de securitatea cibernetică. Amenințările cibernetice sunt dificil de detectat fără instrumente adecvate și majoritatea incidentelor pot fi atribuite erorii umane”, a spus dr. Bernd Remmele, Research Associate and Data Protection Officer la Pädagogische Hochschule Freiburg – University of Education și coordonator al programului de educație GEIGER Security Defenders. „Datorită proiectului GEIGER, companiile mici și microîntreprinderile vor putea înțelege care sunt amenințările care le pot afecta activitatea business-ului. Cursurile de formare GEIGER îi vor sprijini în luarea deciziilor conștiente și informate în chestiuni de securitate”.

Versiunea GEIGER Beta este acum disponibilă pentru Android (și în curând pentru Windows și iOS). Poate fi descărcat gratuit de pe www.cyber-geiger.eu. Orice fondator sau angajat al unui business mic se poate înscrie în versiunea beta GEIGER acum, poate să înceapă să-și îmbunătățească cunoștințele de securitate cibernetică, să ofere feedback și să beneficieze de reducere pentru versiunile beta ale actualizărilor viitoare ale soluției GEIGER.