Analiza — November 18, 2022 at 10:41 am

Nevoia de spectru de frecvenţe se intensifică

by

Bătălia legată de poziţionarea avantajoasă în cursa pentru spectrul de frecvenţă 6GHz pare să se intensifice în ultima perioadă, pe măsură ce alianţa globală Wi-Fi Alliance îşi intensifică presiunile asupra organelor de reglementare a comunicaţiilor globale şi a legislatorilor ca să deschidă întreaga bandă de spectru de 1200 MHz în banda de frecvenţă de 6GHz pentru Wi-Fi, ca urmare a recentelor anunţuri de lansare de noi produse şi servicii.

indexAlianţa, care reprezintă reţeaua mondială de companii ce aduc produse şi servicii Wi-Fi pe piaţă, susţine că banda de 6GHz în domeniul Wi-Fi satisface cererea în creştere de servicii de bandă mai largă şi de experienţe mai bune ale utilizatorilor. Alianţa consideră că de la introducerea lui pe piaţă, standardul Wi-Fi 6E a devenit standardul de facto al industriei în termeni de produse şi în domenii precum sănătatea, educaţia, entertainment-ul şi evenimentele sportive.

Standardul Wi-Fi 6E furnizează valoare pentru utilizatori, companii şi furnizori de servicii, fapt care va avea un impact semnificativ asupra experienţelor de utilizator pentru studenţi, angajaţi, lucrători din domeniul sanitar, cercetători şi întreprinzători. Alianţa mai consideră că firmele care folosesc standardul vor obţine un avantaj competitiv, însă toate acestea depind de permisiunea de folosire exclusivă a benzii 6GHz de către Wi-Fi.
Alianţa susţine că valoarea socio-economică maximă se va obţine din folosirea întregului spectru de 1200 MHz al benzii de către Wi-Fi. Cu alte cuvinte, disponibilizarea întregului spectru, şi nu doar deschiderea porţiunii inferioare de 500 MHz pentru Wi-Fi este critică pentru oferirea celor mai bune oportunităţi oamenilor de a experimenta beneficiile complete Wi-Fi 6E în cazul produselor noi şi al implementărilor pe scară largă.

Printre ultimele ţări care au permis accesul Wi-Fi 6E în spectrul de 6GHz se numără Bahrain, Kenya şi Noua Zeelandă, iar alianţa a remarcat că în Europa gigantul Vodafone a efectuat un studiu pe patru mii de persoane, care arată că patru din cinci gospodării în care există cineva care lucrează de acasă pun importanţa accesului Wi-Fi pe aceeaşi poziţie cu accesul la electricitate şi gaz. În prezent, mai bine de 660 de dispozitive Wi-Fi 6E au fost listate ca fiind certificate de Wi-Fi Alliance.

Problema rămâne spinoasă în universul comunicaţiilor mobile. Un raport publicat în august anul curent de către GSMA, cea mai prestigioasă asociaţie profesională din domeniu, avertiza că, pe măsură ce IoT şi datele pătrund în fiecare aspect al societăţii, reţelele mobile, în special infrastructurile 5G, vor avea tot mai mare nevoie de planuri de spectru care să acopere viziunea pe termen lung a fiecărei ţări.

În luna mai 2021, GSMA avertiza, de asemenea, că viitorul global 5G este pus în pericol dacă guvernele nu vor reuşi să se alinieze rapid în privinţa licenţierii spectrului 6GHz. Conform GSMA, viteza deplină şi capabilităţile 5G depind de spectrul 6GHz, în special deoarece guvernele aveau deja, la acea dată, planuri divergente privitoare la folosirea acestei benzi de frecvenţă.

Asociaţia adăuga că banda 6GHz nu poate fi destinată doar operatorilor de reţele mobile pentru oferirea de conectivitate mai bună, ci trebuie folosită şi pentru furnizarea de viteze şi capacităţi de date de care au nevoie oraşele inteligente, fabricile şi transporturile.