Guvernare/Licitatii — November 24, 2022 at 6:14 pm

În anul 2023, pregătirea pentru o inspecție fiscală constă în identificarea și monitorizarea riscurilor din timp

by

În cursul acestui an, ANAF a publicat un comunicat în care a anunțat că sunt în derulare 555 de acțiuni de inspecție fiscală și control inopinat la marii contribuabili, dintre acestea, 128 desfășurându-se la contribuabilii care înregistrează pierderi recurente.

Read the english version of this article

business audits using a calculator financial data investment fund at a workplace, wealth conceptPentru anul 2023, contribuabilii trebuie să se pregătească din timp pentru astfel de controale, așadar, experții Mazars au pregătit un material informativ, care are următoarele concluzii:

• Companiile care pot face obiectul unei inspecții fiscale sunt cele care înregistrează o profitabilitate mai mică decât media profitabilității companiilor cu același cod CAEN sau companiile care înregistrează pierderi operaționale în perioade consecutive.
• Recent, ANAF a aprobat subcriteriile de risc, dezvoltate din cele patru criterii generale stabilite în Codul de procedură fiscală.
• Termenul pentru punerea la dispoziţie a dosarului preţurilor de transfer este de maximum 10 zile calendaristice de la data solicitării.
• În urma inspecțiilor fiscale, între 45% – 60% din valoarea sumelor incluse în deciziile de impunere, sunt respinse sau desființate ulterior.