Analiza — February 28, 2023 at 11:09 am

Gartner estimează că până în 2025 peste 40% dintre rolurile din departamentele financiare vor fi noi sau vor fi remodelate semnificativ datorită tehnologiei specifice adoptate

by

Directorii financiari au planuri ambițioase de a ajunge în următorii trei până la șase ani la o stare de autonomie a proceselor financiare, ceea ce va necesita o remodelare semnificativă a structurilor echipelor financiare pentru a atinge acest obiectiv, potrivit analiștilor Gartner.

„Majoritatea liderilor financiari, inclusiv mulți directori financiari, sunt echipați inadecvat pentru a identifica și aborda abilitățile digitale necesare în domeniul financiar, abilități care evoluează rapid”, a declarat Shannon Cole, Senior Director Analyst, Research în cadrul departamentului Gartner Finance. „Experiența în subiecte financiare tradiționale, deși valoroasă, nu pregătește liderii pentru a instrui personalul pentru utilizarea de noi capabilități, cum ar fi implementarea de roboți, învățarea automată (machine learning) și algoritmi AI”, a completat Shannon Cole.

Autonomia proceselor financiare este un model de operare pe care directorii financiari îl au în obiectiv. Prin intermediul acestui model, ei caută să ofere capabilități departamentului financiar prin procese și activități parțial guvernate și operate în mare parte de agenți software cu capacitate de auto-învățare care optimizează operațiunile de front, middle și back-office (vezi Figura 1) .

Figura 1: Autonomia proceselor financiare – în centrul activității viitoare din departamentele financiare

Sursa: Gartner (februarie 2023)
Sursa: Gartner (februarie 2023)

„Pe măsură ce mai multe resurse financiare sunt direcționate către transformarea digitală, devine evident că este nevoie de o expertiză profundă a proceselor și ca birourile de management de proiect să asigure guvernanța și să coordoneze aceste inițiative”, a spus Cole.

Cererea de competențe digitale creează presiune asupra ofertei limitate, ceea ce înseamnă că directorii financiari vor fi nevoiți să facă față unor perioade lungi în procesele de angajare, precum și unei creșteri rapide a așteptărilor salariale.

Prioritățile CFO pentru 2023 ne arată că transformarea funcțiunii lor rămâne în topul priorităților de pe agendă”, a spus Cole. „Până în 2025, 80% din creșterea numărului de angajați noi în departamentele financiare va fi înregistrată în noile subfuncțiuni, mai degrabă decât în contabilitatea tradițională și FP&A, necesitând noi roluri și structuri”, a detaliat Cole.

Zona de Finance IT, de exemplu, este deja una dintre cele mai mari în care se înregistrează o creștere a numărului de angajați ca număr de funcțiuni. Experții Gartner se așteaptă ca aceste roluri să se crească de cinci ori pâna în 2025, pentru a răspunde impactului arhitecturii de afaceri componibile asupra conformității raportărilor financiare, data mining și managementul datelor, precum ți asupra coordonării suportului decizional.

În același timp, automatizarea va remodela funcțiile de procesare a tranzacțiilor, cum ar fi plăți pentru achiziții (procure to pay – P2P) și comanda de incasare (order to cash – O2C). Numărul mare de personal din aceste procese va fi înlocuit cu echipe mici de specialiști axate pe excelența proceselor, guvernanța datelor și managementul aplicațiilor.

„Acei CFO care conduc și dirijează în mod eficient procesul de transformare vor adăuga roluri echipei lor de conducere pentru a aborda problemele legate de analitici și suport decizional, finance IT și responsabilitatea proceselor globale”, a spus Cole. „CEO vor acorda aceste responsabilități oricui poate conduce cel mai bine schimbarea, iar directorii financiari vor trebui să concureze cu COO, CIO și CDAO pentru a-și păstra aceste responsabilități”, a punctat Cole.

Clienții Gartner pot afla mai multe accesând Predicts 2023: Organizing Roles for Autonomous Finance.

Directorii financiari și liderii financiari pot participa la cercetările Gartner și pot obține acces complementar prin înscrierea in Gartner Research Circle.