Studii — May 8, 2023 at 3:53 pm

Gartner: Volumul global al cheltuielilor efectuate de utilizatorii finali de cloud public se va apropia de 600 miliarde USD în 2023

by

Conform celei mai recente prognoze date publicității de Gartner, volumul estimat al cheltuielilor efectuate la nivel mondial de utilizatorii finali ai serviciilor de cloud public va crește cu 21,7%, urmând să ajungă la 597,3 miliarde USD în 2023, față de 491 de miliarde USD în 2022. Cloud computing este elementul care dirijează viitoarea fază a afacerilor digitale, pe măsură ce organizațiile urmăresc să obțină transformări radicale prin tehnologii emergente precum inteligența artificială generativă, Web3 și metavers.

„Furnizorii de cloud hiperscalar definesc agenda cloud”, a declarat Sid Nag, Vice President Analyst la Gartner. „Organizațiile văd astăzi cloud-ul ca pe o platformă strategică de prim rang pentru transformarea digitală, ceea ce impune furnizorilor de cloud să ofere capabilități mai sofisticate pe măsură ce concurența pentru serviciile digitale se ascute”, a completat Sid Nag.

„De exemplu, inteligența artificială generativă este susținută de modele de limbaj mari (Large Language Models – LLM), care necesită capacități de calcul puternice și foarte scalabile pentru a procesa datele în timp real”, a adăugat Nag. „Cloud-ul oferă soluția și platforma perfectă. Nu este o coincidență faptul că jucătorii cheie aflați în competiția pentru inteligența artificială generativă sunt furnizori de cloud hiperscalar”, a subliniat acesta.

Se preconizează că în 2023 toate segmentele pieței cloud vor înregistra creșteri. Se estimează că Infrastructure-as-a-service (IaaS) va marca cea mai mare creștere a cheltuielilor efectuate de utilizatorii finali în 2023, de 30,9%, urmată de Platform-as-a-service (PaaS) cu 24,1% (vezi Tabelul 1).

Gartner Cloud

BPaaS = business process as a service; IaaS = infrastructure as a service; PaaS = platform as a service; SaaS = software as a service
Notă: Este posibil ca suma totală să nu fie egală cu suma valorilor din celule din cauza rotunjirilor aplicate.
Sursa: Gartner (aprilie 2023)

Gartner estimează că până în 2026, 75% dintre organizații vor adopta un model de transformare digitală bazat pe cloud ca platformă fundamentală.

„Următoarea fază a creșterii IaaS va fi determinată de experiența clienților, de beneficiile digitale și de afaceri, precum și de orientarea cu preponderență către lumea virtuală”, a spus Nag. „Tehnologiile emergente care ajută companiile să interacționeze mai mult și în timp real cu clienții lor, cum ar fi chatboții și gemenii digitali, se bazează pe infrastructura cloud și pe serviciile de platformă pentru a satisface cerințele tot mai mari de putere de calcul și stocare”, a detaliat Nag.

În timp ce serviciile cloud de infrastructură și de platformă determină cele mai importante creșteri ale cheltuielilor, SaaS rămâne cel mai mare segment al pieței cloud ținând cont de cheltuielile efectuate de utilizatorii finali. Se estimează că volumul cheltuielilor pentru SaaS va crește cu 17,9%, ajungând la un total de 197 de miliarde USD în 2023.

„Substratul tehnologic al cloud computing-ului este dominat autoritar de furnizorii hiperscalari, dar în ceea ce privește stratul de aplicații de afaceri, conducerea este mai fragmentată”, a spus Nag. „Furnizorii se confruntă cu cerințe de reproiectare a ofertelor SaaS pentru o productivitate sporită, valorificând capabilitățile native ale cloud-ului, AI încorporată și componibilitatea – mai ales că bugetele sunt din ce în ce mai mult definite și gestionate de către tehnologii de afaceri (business technologists). Această schimbare va genera un val de inovație și schimbări pe piețele platformelor cloud și de aplicații”, a adăugat Nag.

Clienții Gartner pot afla mai multe din raportul “Forecast: Public Cloud Services, Worldwide, 2021-2027, 1Q23 Update”.

Analiștii Gartner vor oferi analize suplimentare privind strategiile cloud și tendințele referitoare la infrastructură și operațiuni în cadrul evenimentelor Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conference care vor avea loc în perioada 15-16 mai la Sydney, 20-21 noiembrie la Londra, 6-8 decembrie la Las Vegas și 12-13 decembrie la Tokyo. Urmăriți știrile și noutățile de la aceste conferințe pe Twitter folosind #GartnerIO.