EDUCATIE / JOB — May 31, 2023 at 9:37 am

Piața muncii, după primul semestru

by

Primele șase luni ale anului au venit cu peste 160.000 de oferte noi de joburi postate de angajatori, nivel similar cu aceeași perioadă a anului trecut.

businessman using big magnifying glass for job recruitment, Job Vacancy vector, job hiring illustrationRetailul și serviciile ocupă, ca de fiecare dată, primele două locuri ale clasamentului celor mai activi angajatori, însă, odată cu apropierea verii, operatorii din turism câștigă vizibil mai mult teren la acest capitol.

Cu 20.000 de joburi noi, postate de la începutul anului și până acum, dar cu precădere în ultima lună, cei care recrutează pentru sectorul turistic se află pe locul al patrulea în ierarhie.

Tot spre deosebire de anul trecut, se observă o tendință descrescătoare a intenției angajatorilor de a recruta pentru poziții remote.

Din cele 4,4 milioane de aplicări înregistrate în perioada 1 ianuarie – 30 mai, 83,6% au fost pentru joburile din România, non – remote, 14,7% pentru cele remote și 1,7% pentru străinătate.

Cele mai multe aplicări au fost direcționate către anunțurile angajatorilor din retail. Urmează serviciile, sectorul de call center / BPO, IT / telecom, financiar bancar, turism și industria alimentară.