Expert IT — July 13, 2023 at 1:39 pm

Cum își pot atrage și păstra companiile de IT angajații tineri, în condițiile noului mediu de lucru hibrid

by

Impus în pandemie ca o necesitate, mediul de lucru de la distanță sau hibrid devine o realitate permanentă pentru foarte multe companii. Aceasta aduce cu sine nevoia de a dezvolta o cultură a colaborării și o mai mare adaptabilitate a managerilor și angajaților. Spre deosebire de generațiile anterioare, proaspeții absolvenți vor petrece mai mult timp muncind de acasă și folosind instrumente de colaborare tehnologice pentru a lucra și a comunica cu colegii lor.

Foto_HCL TechToate organizațiile, inclusiv companiile de tehnologie, au responsabilitatea de a se asigura că noii angajați se simt confortabil în acest mediu nou, furnizându-le instrumentele adecvate pentru a asigura productivitatea și oferindu-le oportunități de avansare în carieră pentru a păstra cele mai bune talente. Pentru aceasta, ele trebuie să stabilească niște indicatori cheie de performanță (KPIs) care să se potrivească inginerilor software pasionați și competenți, iar, în paralel, să automatizeze sarcinile de lucru repetitive cu ajutorul noilor tehnologii.

Elementul cheie: flexibilitatea
Pe durata pandemiei de COVID-19, majoritatea angajaților au fost nevoiți să migreze înspre un regim de lucru la distanță, fără prea multe pregătiri.

HCLTech a permis lucrul de la distanță pentru toate proiectele care nu au cerințe specifice de proiecte ce implică prezența la birou pentru angajații săi. „Impactul asupra modului de lucru a fost unul enorm, iar noi am adus numeroase schimbări. Pandemia a avut o influență semnificativă asupra modului în care proiectăm și configurăm mediile de lucru. Recunoaștem că flexibilitatea este esențială pentru mulți profesioniști din domeniul IT, mai ales după perioada pandemiei. În acest sens, oferim o gamă largă de aranjamente flexibile de lucru, inclusiv opțiuni de lucru de la distanță și programe flexibile”, declară Iulian Păduraru, director general al HCLTech. „Birourile noastre sunt concepute într-un mod care să stimuleze colaborarea”, subliniază acesta.

Conform unor studii recente, se estimează că indivizii pot avea în medie, cel puțin între șapte și opt trasee profesionale diferite pe parcursul vieții lor. Această schimbare subliniază importanța adaptabilității, un aspect tratat cu multă seriozitate de HCLTech.

Investiții în învățarea continuă
În trecut, absolvenții se implicau în mare parte în procesul de învățare și colaborare într-un mediu fizic. În această configurație, aveau acces zilnic la discuții cu oameni experimentați și puteau dobândi eficient noi competențe tehnologice și abilități interpersonale. Între timp, situația s-a schimbat.

„În acest nou context, trebuie să dezvoltăm un proces standardizat, care să păstreze avantajele fostului mediu de lucru și în cazul mediului de lucru la distanță. Furnizăm deja toate instrumentele și procesele necesare pentru a susține această nouă modalitate hibridă de lucru”, afirmă Păduraru.

„Suntem de părere că investind în programe complete de instruire și în oportunități continue de învățare ne va asigura de faptul că angajații noștri vor fi întotdeauna la zi cu cele mai recente tehnologii și tendințe, ceea ce este absolut vital într-o eră digitală aflată într-o continuă schimbare”, mai adaugă el.

Angajații tineri, atrași de proiecte inovatoare și de impact
Atunci când vine vorba de personal, Păduraru afirmă că HCLTech are responsabilitatea de a asigura două aspecte cheie: flexibilitate și șansa ca noii angajați să se implice în proiecte de ultimă generație, în care pot avea un impact semnificativ.

„Având o prezență globală și acces la tehnologii de vârf, precum metaversul, edge computing, securitatea cibernetică și multe altele, oferim proiecte extrem de interesante. Toate acestea au un impact real, palpabil și inovator asupra afacerilor și societății. Acesta este aspectul care îi atrage pe absolvenți”, explică Păduraru.

„Pe lângă competența tehnologică, angajamentul nostru pentru susținerea diversității este un aspect cheie pentru a asigura succesul companiei. Colegii noștri din România lucrează în echipe multiculturale, care stimulează inovația, întrucât credem că perspectivele și background-urile diversificate sunt esențiale pentru soluționarea problemelor complexe și crearea de noi oportunități de dezvoltare în carieră”, adaugă acesta.

 


Despre HCLTech
HCLTech este o companie globală de tehnologie, cu peste 220,000 de angajați în 60 de țări, ce oferă servicii de înaltă calitate din zona digitală, de software, inginerie și cloud, având un portofoliu bogat de servicii și produse IT. Compania deservește clienți din toate industriile, oferind soluții pentru sectorul financiar, industrial, medical și științific, alimentar, IT și telecom, retail, media și servicii publice. HCLTech a înregistrat în 2022 venituri cumulate de 12,3 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii, accesați: hcltech.com.