Constructii/Imobiliare — August 24, 2023 at 10:41 am

Creşteri ale capacităţii europene de colocaţie în ciuda limitărilor energetice

by

Confom datelor de piaţă publicate de firma de consultanţă imobiliară CBRE, principalele locaţii europene de colocare vor cunoaşte o creştere anuală de 17% a capacităţii instalate de centre de date până la finele lui 2023, în ciuda provocărilor cu care se confruntă operatorii în securizarea surselor de energie.

officeEste de aşteptat ca Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris şi Dublin să încheie anul cu o capacitate totală instalată de 4GW, în fiecare dintre aceste pieţe individuale creşterea fiind aşteptată să fie cu două cifre.

Acest fapt se va întâmpla în condiţiile unor volume limitate de surse noi intrând online în al doilea trimestru 2023, CBRE citând volumele impresionante de capacităţi noi instalate în a doua jumătate a lui 2022 ca fiind un factor decisiv. Aceste surse noi vor fi incluse într-un număr remarcabil de facilităţi masive care sunt aşteptate să fie lansate în Amsterdam, Frankfurt şi Paris în a doua jumătate a acestui an.

CBRE susţine că cererea de capacitate de colocare pare să rămână puternică în Europa. În trimestrul doi al acestui an, doar pe pieţele menţionate mai sus s-a înregistrat o capacitate nouă de 51 MW, ceea ce a reprezentat o creştere importantă faţă de trimestrul anterior, când capacitatea nou instalată a fost de 28MW.

Firma de consultanţă mai afirmă că este de aşteptat o creştere considerabil şi pe pieţele mai mici, secundare, în a doua jumătate a anului 2023, tocmai din pricina dificultăţilor de asigurare a resurselor de energie pe pieţele primare. În viziunea CBRE, cererea de capacitate de colocare va continua să crească pe măsură ce firmele europene îşi vor îndrepta tot mai mult atenţia către includerea de fluxuri intensive de inteligenţă artificială în operaţiunile curente.